Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je u nastupni posjet Nj.E. g. Zhaominga Hua, veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj. Teme sastanka odnosile su se na mogućnosti suradnje na gospodarskom, kulturnom i turističkom planu.
"Kod posjeta diplomata uvijek težim konkretnim potezima, odnosno ne želim da sve ostane samo na razgovoru. Gospodin Hu je upravo takva vrsta agilnog diplomata od kojega možemo očekivati suradnju i potporu na različitim gospodarskim, turističkim i kulturnim pitanjima. No, uvijek je do sudionika razgovora hoće li znati pronaći zajedničke točke te raditi na njihovom ispunjenju. Iako je riječ o Kini, državi s daleko većim proporcijama nego li su Hrvatske i Vukovara s obzirom na veličinu zemlje i populaciju, uvijek postoje prigode i potencijali unutar obje države te si imamo međusobno što za ponuditi," istaknuo je Penava.
Ovom je prilikom veleposlanik Hu posjetio i Muzej vučedolske kulture te se upoznao s poviješću našega dijela Europe. Vjeruje kako Vukovar ima veliki gospodarski i turistički potencijal koji Kina svakako treba upoznati.
„Budućnost cijele Hrvatske ovisi o njezinome istočnom dijelu, posebice Vukovaru. Želio bih potaknuti velike kineske tvrtke da dođu ovdje te potraže prilike za suradnju i investiraju više u ovu regiju. Vidim veliki potencijal za buduću suradnju na područjima poljoprivrede, turizma, kulture i obrazovanja. Kina ima veliko poljoprivredno tržište te se nadamo kako bi Vukovar mogao proizvoditi više za to tržište. Što se tiče turizma, vidim mnogo atrakcija te ako bi se Vukovar usredotočio na turističku promociju u Kini, privukao bi mnoge kineske turiste. Preko 100 000 kineskih turista godišnje posjeti Hrvatsku te mislim da bi ih više trebalo dolaziti u istočnu Hrvatsku. Što se tiče obrazovanja, voljeli bismo pozvati studente da svoje studije nastave u Kini. Kako bismo dali skromni doprinos obrazovanju u Vukovaru, željeli bismo osnovati vrtić ili školu na temelju partnerstva putem kojega bi Veleposlanstvo Kine moglo podržati razvoj ustanove," rekao je veleposlanik Hu naglašavajući kako je u tijeku 25 godina diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske te da snažnija izgradnja diplomatskih odnosa ovisi o sudjelovanju građana Hrvatske koje bi ojačalo prijateljstvo dvaju država.