Delegacija Grada Vukovara u sastavu zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka, pročelnice Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika Sanje Tokić te Rozalije Jakumetović, predsjednice Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Vukovara, predsjednica Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i predsjednice Udruge Mađara grada Vukovara uzvratila je posjetu mađarskome gradu Dunaujvarošu.
Naime, delegacija grada Dunaujvarosa posjetila je Vukovar u travnju ove godine te je tom prilikom izražena težnja za suradnjom dvaju gradova. Također, Grad Vukovar je s Gradom Dunaujvaroš prije nekoliko godina sudjelovao u projektu DaHar - Razvoj luka na Dunavu kojemu je glavni cilj bio doprinijeti boljoj integraciji unutarnje plovidbe u logističkom lancu s naglaskom na multimodalni i logistički razvoj luka i lučkih područja u malim i srednjim gradovima jugoistočne Europe duž rijeke Dunav.
Tijekom uzvratnog posjeta Grad Vukovar i Grad Dunaujvaroš potpisali su Izjavu o nakani kojom su se oba grada obvezala poticati uzajamno prijateljstvo i razumijevanje na temelju načela uzajamnih prednosti i jednakosti, potpomagati suradnju na području privrede, obrazovanja, kulture i turizma kao i na drugim područjima. Uz to, gradovi će ulagati trud u izvršenje navedene izjave o nakani kako bi što prije sklopili ugovor o zbratimljenju gradova kojim će ovjeriti prijateljski odnos. Ovo će se postići kroz daljnja međusobna posjećivanja kako institucija tako i privatnog sektora prilikom kojih će se kontinuirano razmjenjivati mišljenja o međusobnom odnosu i daljnjim mogućnostima jačanja prijateljstva.
Utvrđeno je kako će Povelja o prijateljstvu biti potpisana tek naknadno, po ispunjenju navedenih uvjeta suradnje iz Izjave o nakani. Već ovim posjetom, delegacija je Grada Vukovara pronašla zajedničke točke iz kojih će se suradnja ovih podunavskih gradova proširiti na druge sektore.
Gradonačelnik Dunaujvaroša Lajoš Farkaš izrazio je želju da se suradnja posebno razvija u pogledu gospodarstva, mađarske nacionalne manjine u Vukovaru te obrazovanja. Također, tijekom posjete delegacija je obišla gradski muzej Dunaujvaroša – Intercisa te je gradonačelnik Farkaš najavio skoru posjetu Gradskom muzeju grada Vukovara i Muzeju vučedolske kulture. Ovu posjetu činit će stručna delegacija arheologa i kustosa koji će prenijeti postignuća vukovarskih muzeja u vrhunskoj prezentaciji izložaka i primijeniti ih na muzej Intercisa.
Također, delegacija je imala priliku posjetiti i rukometni klub Dunaujvaroša koji je izrazio veliku želju ugostiti vukovarski rukometni klub te im prenijeti svoja prvoligaška iskustva.
Jednake je želje za suradnjom izrazilo i Sveučilište u Dunaujvarošu te će se uspostaviti komunikacija s Veleučilištem Lavoslav Ružička.