Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je svečanom uručenju ključeva i potpisivanja Ugovora o najmu s korisnicima nacionalnog Programa stambenog zbrinjavanja koji se nalaze na listi prvenstva grada Vukovara.
Riječ je o stambenom zbrinjavanju korisnika koji se nalaze na listi prvenstva Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije po modelu davanja u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu, kojima su stambene jedinice osigurane od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.
Ovom su prilikom uručeni ugovori o najmu i ključevi stambenih jedinica u državnom vlasništvu za tročlanu obitelj Bračko, tročlanu obitelj Gavran, osmeročlanu obitelj Bosak, dvočlanu obitelj Horvat i deveteročlanu obitelj Filipović.
„Iznimno me veseli što ćemo ove godine podijeliti rekordan broj stanova. Očekujemo kako ćemo do kraja godine podijeliti 130 stanova za 130 obitelji. Danas ćemo podijeliti prva četiri stana od čega dva idu samohranim roditeljima s djecom, jedan mladoj obitelji s bebom i jedan stan ide hrvatskom branitelju sa šestero djece, a ne kraju ćemo podijeliti i kuću hrvatskome branitelju sa sedmero djece. Posebno je bitno što će nakon niza godina osim najma stanova u gradu Vukovaru počinjemo i s dodjelom obiteljskih kuća tako da će sve one obitelji koje imaju više članova, a čekaju dugi niz godina konačno biti adekvatno zbrinute," istaknuo je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje naglašavajući kako će najveći dio stanova podijeljen ove godine biti zahvaljujući povratkom 52 prazna stana.
„Prazni stanovi u gradu Vukovaru velik su problem jer tada drugi stanari plaćaju veće račune, no zahvaljujući reakciji i Regionalnog ureda za stambeno zbrinjavanje i Središnjeg ureda koji je u koordinaciji s nadležnim tijelima Republike Hrvatske uspio povratiti prva 52 stana," objasnio je državni tajnik Mažar najavljujući kako će sljedeće godine od 350 praznih stanova u Vukovaru uspjeti podijeliti njih dvjestotinjak.
Nadalje će se stambeno zbrinjavanje na području grada Vukovara provoditi paralelno adaptiranjem stanova, izgradnjom novih stanova i povratkom praznih stanova. Cilj je sinergijom svih aktivnosti stambenog zbrinjavanja doseliti mlade obitelji u Vukovar.
Ove godine za model A/C, odnosno za najam stana ili kuće podnešeno je ukupno 1018 zahtjeva dok je na području cijele Republike Hrvatske podnešeno 2697 zahtjeva.
„Čak 40% svih zahtjeva podnešeno je u Vukovaru što je znak kako ljudi žele ostati u Vukovaru, a na nama kao državi je da se svim svojim aktivnostima pobrinemo i ostvarimo im to pravo kako na području Vukovara tako i cijele Vukovarko-srijemske županije," rekao je Mažar.
Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je veliko zadovoljstvo što su na ovakav način zbrinute vukovarske obitelji.
„Sav ovaj trud koji ulažemo i koji se vidi kroz brojke svoj puni smisao dobiva tek ovim činom. Iako kroz medije svjedočimo problemu iseljavanja kako iz Vukovara tako i iz cijele Hrvatske, u Vukovaru ove godine bilježimo povećan broj prvašića u odnosu na prošlu, a što je na tragu i današnjeg čina," rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje kao i državnom tajniku Mažaru poručujući kako će se pravi rezultati današnjih događaja vidjeti tek kroz desetak godina kada djeca danas useljena stasaju.
„Tisuću obitelji u Vukovaru traži stan tako da zasigurno interes za ostankom postoji te nam je zadovoljstvo kada tome možemo udovoljiti, a trudit ćemo se da taj tempo bude na maksimalnoj razini kako bismo obuhvatili što veći broj građana zainteresiranih za dobijanje stana ili kuće na području grada Vukovara," istaknuo je gradonačelnik Penava poručujući kako je cilj Vukovar pun stanovnika, djece i mladih koji će ostati i graditi budućnost.