Gradonačelnik Grada Vukovara prisustvovao je polaganju kamena temeljca višestambene zgrade u Ulici Ive Tijardovića na Sajmištu. Zgrada će imati 21 stan različitih veličina te će u njoj moći biti zbrinuti i samci u garsonjerama od 37 kvadrata te obitelji u stanovima do 68 kvadrata. Riječ je o investiciji Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a vrijedna je 8 milijuna i 884 tisuće kuna s PDV-om.
„S ovim projektom Republika Hrvatska okreće novu stranicu jer će konkretnim mjerama doprinijeti ostanku ljudi na ovim prostorima. Ovo je prva zgrada koja se gradi državnim novcem, a da nema veze s ratnom štetom. Po tome se vidi kako Republika Hrvatska konkretnim mjerama doprinosi da mlade obitelji, socijalno ugrožene obitelji kao i svi oni koji nisu stambeno zbrinuti ostanu upravo tamo gdje žele živjeti. Sljedećeg se tjedna završavaju zgrade u Pakracu, Petrinji, Vojniću, Kninu i Benkovcu, a kreću u izgradnju i projektirane zgrade u Belom Manastiru i Staroj Gradišci," rekao je državni tajnik Nikola Mažar ističući kako bez gradnje novih stanova u Vukovaru sljedećih 15 godina ne bi se zbrinule sve osobe koje imaju pravo na stambeno zbrinjavanje u Vukovaru. Iz toga je razloga, kako kaže, bitno simultano vraćati i adaptirati prazne stanove, ali i graditi nove stambene jedinice koje su potrebne mladim obiteljima, kadrovima i svima koji žele živjeti u Vukovaru.
„Činjenica je da preko tisuću obitelji ima interes tražiti stambeno zbrinjavanje i ostati u Vukovaru. S aspekta brojke o 1018 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje ove godine, Vukovar ima razloga optimistično gledati u budućnost. Vjerujem kako će, uslijed primjera dobre prakse koju pružamo i danas i sve ovo vrijeme, brojka osoba zainteresiranih za ostanak u Vukovaru samo rasti," rekao je gradonačelnik Penava naglašavajući kako stambeno zbrinjavanje nužno mora pratiti i niz drugih poteza koji će osigurati ostanak stanovnika Vukovara, a na kojima se marljivo radi protekle tri godine.
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje najavio je kako će uskoro krenuti i gradnja još jedne identične zgrade u neposrednoj blizini ove čija je gradnja upravo započela. Gradonačelnik Penava izrazio je veliko zadovoljstvo što će time do sada zanemarivana četvrt Sajmište dobiti moderan urbani štih.
Radove na izgradnji izvodit će tvrtka „Watmont" iz Vinkovaca, a rok za dovršetak je 400 dana.