Za Hrvatsku zajednicu Australije i Novoga Zelanda grad Vukovar, herojstvo i žrtva koju je za sve Hrvate podnio u Domovinskome ratu, ima poseban značaj te su se odazvali na poziv Grada Vukovara i s posebnim pijetetom uključili u prikupljanje sredstava za obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Ovom su prigodom prikupili milijun i pol kuna donacijskih sredstava.


Ovo nije prvi puta da je Vukovar primio velikodušnu podršku Hrvatske zajednice Australije i Novoga Zelanda – jednako su stajali uz Vukovar i tijekom Domovinskog rata. Ovaj je odnos dokaz kako hrvatsko zajedništvo opstaje odolijevajući i vremenskoj i prostornoj udaljenosti.


U vidu održavanja, ali i produbljenja prijateljskih odnosa, Ujedinjeni hrvatskih klubovi Australije i Novoga Zelanda pozvali su gradonačelnika Grada Vukovara u službenu posjetu mnogobrojnoj hrvatskoj zajednici. Gradonačelnik Ivan Penava s velikim je zadovoljstvom prihvatio ovu čast te se pridružio delegaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji organizira navedenu posjetu kako bi u ime Grada Vukovara i svoje osobno zahvalio hrvatskoj zajednici Australije i Novog Zelanda na podršci.

U delegegaciji posjete Australiji i Novome Zelandu nalaze se naši vukovarski branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić - autori glazbeno-scenskog spektakla BITKA ZA VUKOVAR koji ćemo prikazati hrvatskim zajednicama koje posjetimo.
Osim međusobnog povezivanja i promocije Vukovara ovo je jedinstvena prilika za otvaranje novih mogućnosti i suradnje na različitim područjima kao što su kultura i obrazovanje, ali posebice gospodarstvo u vidu pronalaska potencijalnih investitora te promocija Vukovara kao pogodnog prostora za ulaganje.

Trajanja gradonačelnikove posjete hrvatskim zajednicama u Australiji i Novom Zelandu je od 27. rujna do 9. listopada 2017. godine, a u okviru programa posjete zakazan je u Sydneyu poslovni susret s gospodarstvenicima unutar Australske Hrvatske gospodarske komore.