Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je sastanak u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Perthu. Zajedno s državnim tajnikom gospodinom Zvonkom Milasom sastao sam se s gospođom Ljiljanom Ravlich, bivšom članicom Parlamenta Zapadne Australije su razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje između Zapadne Australije i Republike Hrvatske s naglaskom na gospodarskim okolnostima koje pogoduju razvoju te suradnje. U razgovoru je naglašena strateška važnost geografskog položaja Republike Hrvatske kao Gateway to Europe te je u tom kontekstu Grad Vukovar prepoznat kao posebno zanimljiv zbog Luke Vukovar.

Nakon sastanka s gospođom Ravlich uslijedio je radni sastanak sa sadašnjim zastupnikom u Parlamenta Zapadne Australije gospodinom Tonyjem Krsticevicem, također porijeklom Hrvatom. Tijekom razgovora raspravljalo se o stanju u hrvatskoj zajednici u Zapadnoj Australijili, potrebnim mjerama za osnaživanje povezanosti mladih generacija u iseljeništvu s Republikom Hrvatskom, kao i o utjecaju hrvatske iseljeničke zajednice na politiku Australije prema Republici Hrvatskoj.

Uslijedio je susret s mnogobrojnom hrvatskom zajednicom u Hrvatskom domu u Gwelupu. Gradonačelnik se okupljenima obratio zahvaljujući im na iskazanome hrvatskom zajedništvu prilikom prikupljanja sredstava za obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva. Hrvatska dijaspora na poseban se način odazvala pozivu na sudjelovanje u akciji. Takvo zajedništvo je temelj svakog budućeg hrvatskog prosperiteta, ali i trajni pokazatelj da je Vukovar grad svih Hrvata, neovisno gdje stanuju.

Državni tajnik Milas predstavio je rad i postignuća Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske zahvaljujući pri tome nazočnim članovima zajednice i čelnicima udruga na dugoj tradiciji u očuvanju hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji. Također, iskazao je spremnost Ureda u podržavanju svih daljnjih nastojanja u tome. U predstavljanju novih projekta državni tajnik Milas posebno je naznačio važnost smanjivanja administrativnih zapreka u rješavanju statusnih pitanja hrvatskih iseljenika, ali i važnost očuvanja identiteta i hrvatskog jezika u Australiji.