U organizaciji Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja Sotina, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Udruge branitelja i stradalnika Hrvatske obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina.
Okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ističući kako postaje degutantno svake godine pozivati nadležne institucije Republike Hrvatske na reakciju i procesuiranje ratnih zločinaca.
„Iz godine u godinu moramo se prisjećati naših žrtava i tražiti pravdu za njih. Odgovornima koji su to trebali već odavno napraviti, državnom odvjetništvu i pravosuđu, treba pokazati gdje im je mjesto, a mjesto im je shodno njihovom rezultatu koji je ravan nuli. Nemam riječi kojima bih mogao iskazati svoju razočaranost koliko rješavanje ovih pitanja ide sporo. Znamo tko to koči i zašto nitko ne reagira i to su neprihvatljive stvari, no izgleda da moramo opet početi sami od sebe i dići glas, izaći na ulice. Dozvoliti odvjetnicima i sudcima da predmete drže u ladicama, po čijoj god uputi, je nedopustivo, pogotovo po pitanju Domovinskog rata. Iz godine u godinu gledamo majke kako stare i napuštaju ovaj svijet bez saznanja gdje su im sinovi i muževi i to je toliko bešćutno da se ne može opravdati ničime i nikakvim interesom," istaknuo je gradonačelnik Penava objašnjavajući kako je to samo još jedan pokazatelj koliko smo kao društvo nezreli i da nam sustav koji čini državu državom uopće ne funkcionira.
Tijekom velikosrpske okupacije ubijeno je i 68 mještana, što je čak 10% stanovništva Sotina, a za počinjene zločine još uvijek nitko nije odgovarao.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen križa počast su poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Sotina odale brojne udruge i izaslanstva: Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupac, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi", izaslanik ministra branitelja Tomislav Josić, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade brigadir Dragan Pondeljak, izaslanik ministra unutarnjih poslova Miro Bradić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Vukovarske majke, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i predstavnici Hrvatske konzervativne stranke, ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata grada Vukovara Krunoslav Šeremet, Boćarski klub Sotin, Nogometni klub Dunav Sotin, KUD Matija Gubec Sotin, DVD Sotin te predstavnici policije i vojske. Uz gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penavu, izaslanstvo Grada Vukovara činili su zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Robert Rapan i članovi Savjeta za branitelje Grada Vukovara.
Molitvu je predvodio velečasni župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana Zlatko Rajčevac.