Na konferenciji za medije predstavljeno je natjecanje "Memorijal bojnik Davor Jović-natjecanje Prvi za Hrvatsku". Riječ je o natjecanju koje predstavlja provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika OS RH tijekom cijele godine, a cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje, vojničke vještine te stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća. Uz pripadnike OS RH, na natjecanju će sudjelovati i pripadnici oružanih snaga partnerskih zemalja te Ministarstva unutarnjih poslova.
Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak istaknuo je kako natjecanje „Prvi za Hrvatsku" ima dugu tradiciju te se održava još od 1997. godine.
„Natjecanje je osmišljeno kako bi prikazalo najspremnijeg vojnika, dočasnika ili časnika koji se te godine prijavio te ga se prikaže kao uzor svim drugim pripadnicima Oružanih snaga te im se pokaže kako bi trebali biti osposobljeni za izvršavanje svojih svakodnevnih zadaća," objasnio je zapovjednik Tretinjak.
Natjecanje se održava od 6. do 12. svibnja 2018. godine, a sudjeluje 150 natjecatelja koji moraju svladati stazu duljine 40 kilometara koja prolazi širim područjem gradova Vinkovaca i Vukovara. Start natjecanja je 11. svibnja 2018. godine u 7:00 sati u Retkovcima, a staza jednim dijelom prolazi i tzv. „Kukuruznim putem", a cilj je kod Križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav.
„Hrvatska vojska i grad Vukovar neraskidivo su povezani i iznimna je čast i zadovoljstvo ove godine biti domaćinom ovoga natjecanja. Grav Vukovar pobjedniku natjecanja poklonit će Vukovarsko svjetlo slobode. Vjerujem kako će činjenica što je cilj ovoga natjecanja u Vukovaru biti motiv još srčanijem pristupu natjecanju te kako će nagrada zasluženo doći u prave ruke," poručio je gradonačelnik Penava.
U sklopu natjecanja održat će se bogat kulturni i zabavni program u gradovima Vukovarko-srijemske županije.
„Građani Vukovarsko-srijemske županije oduvijek su imali poseban sentiment prema pripadnicima Oružanih snaga i MUP-a i siguran sam da će ovo natjecanje proteći u jednom pozitivnom ozračju," rekao je zamjenik župana Damir Barna poželjevši natjecateljima ugodan boravak u našoj županiji.