Grad Chur (Švicarska) i Grad Vukovar uz podršku Hrvatske zajednice Graubünden i Generalnog konzulata Republike Hrvatske organizirali su prijateljski susret temeljen na vukovarskome nobelovcu Lavoslavu Ružički koji je svoju znanstvenu karijeru ostvario u Švicarskoj.
Delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom te državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom posjetila je Grad Chur gdje je potpisano pismo o prijateljskom susretu kao početni korak prema potpisivanju Povelje o partnerstvu i prijateljstvu.
„Vjerujemo kako će ovo prijateljstvo uroditi ekonomskom suradnjom kroz povezivanje švicarskih i hrvatskih gospodarstvenika s Vukovarom," istaknuo je važnost ovoga susreta gradonačelnik Penava napominjući kako se ovom prilikom u Zürichu susreo s poslovnim ljudima.
Prilikom ovoga susreta Grad Vukovar predstavio je ljepote, kulturu, umjetnost te gospodarski i turistički potencijal svoga zavičaja, a u tome se posebno istakao HKGD Dunav koji je svečani večernji program za domaćine, hrvatske goste i švicarske Hrvate uveličao svojim nastupom.
Generalni konzul Slobodan Mikac objasnio je kako Konzulata u Zurichu intenzivno radi na promociji Hrvatske te razvijanju suradnje dvaju naroda na svim poljima.
„Hrvatska još uvijek nije dovoljno poznata Švicarcima te kroz susret i prijateljstvo dvaju gradova radimo na promociji. Svaki od ova dva grada na svoj je način simbol država i regija, a Chur kao najstariji grad Švicarske primjer je uspješne zajednice te dom nekoliko stotina Hrvata od kojih se mnogi ističu na polju sporta, kulture i znanosti," istaknuo je generalni konzul Mikac.