Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio je prvoj dodjeli Trofeja HNS-a koju je u Hrvatskome domu u Vukovaru organizirao Hrvatski nogometni savez.
Gradonačelnik Penava je pozdravio reprezentativce te im poručio kako je Vukovar simbol hrvatskoga zajedništva koji je svojim primjerom u najtežim uvjetima, upravo na tragu toga zajedništva pokazao kako se mogu ostvariti najveći rezultati. Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zaželio je zajedništvo u pobjedi i porazu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Želim Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji jedno istinsko zajedništvo na predstojećem nogometnom prvenstvu jer sam siguran da će kroz to zajedništvo u pobjedi, naravno ne bih volio, ali za pretpostaviti nekada i porazu, hrvatski narod prepoznati tu esenciju koja nas sve skupa okuplja i sigurno dati vam potporu da ostvarite najveći rezultat. Stoga još jednom dobro došli u Vukovar grad svih Hrvata, naš Vukovar," poručio je gradonačelnik Penava
"Svi znamo što znači Vukovar i drago nam je što je Hrvatski nogometni savez napravio ovu prekrasnu feštu i u mom rodnom gradu Osijeku za najvažniju sporednu stvar na svijetu a to je nogomet. Želim da grad Vukovar, znamo što je save propatio, da bude sretan," rekao je ovom prilikom predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.
Proces nominacija odvijao se kroz komisije HNS-a, a za devet kategorija glasali su treneri, nogometaši i izbornici hrvatskih reprezentacija.
Najboljim hrvatskim nogometašem proglašen je Luka Modrić dok je najboljim mladim hrvatskim nogometašem do 21 godine proglašen Lovro Majer. Najbolji nogometaš HT Prve lige je El Arabi Hilal Soudani, najbolji vratar HT Prve lige je Dominik Livaković, a najboljim je trenerom HT Prve lige proglašen Matjaž Kek. Najbolji nogometaš Druge HNL je Domagoj Drožđek, a najbolji hrvatski malonogometaš je Dario Marinović. Najbolja hrvatska nogometašica je Iva Landeka, a najbolji nogometni sudac HT Prve lige je Ivan Bebek
Najbolja obrana pripala je Karlu Letici (Hajduk) dok je za najbolji gol proglašen gol Petra Bočkaja (Osijek).
Najboljih 11 HT lige su: Dominik Livaković, Zoran Nižić, Dario Župarić, Borna Barišić, Josip Juranović, Arijan Ademi, Filip Bradarić, Lovro Majer, Al Arabi Hilal Soudani, Heber Araujo Dos Santos, Mirko Ivanovski.