„HVALA VAM ZA HRVATSKU" – izrazili su svim hrvatskim braniteljima Vukovara s posebnim pijetetom i domoljubnim osjećajima članice i članovi folklorne skupine „Sljeme" i ženskog nogometnog kluba Mississauga Croatia Girls iz kanadskog grada Mississauga prigodom današnjeg posjeta Vukovaru. Posjet je dogovoren u sklopu boravka u Hrvatskoj i nastupa na 52. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, 18.-22. srpnja, na temu „Baština i migracije". U programu Smotre sudjelovale su brojne skupine iz Hrvatske, ali i Hrvati iz dalekog iseljeništva, Novog Zelanda i Kanade. Mlade nogometašice iz Kanade, prije dolaska u Vukovar, odigrale su prijateljske utakmice u Šibeniku i Zagrebu.
-Hrvatska zajednica u Kanadi je među najvećim i najuspješnijim hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske, koja je iskazala veliku potporu od milijun i pol kuna akciji „Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva". Posebno se pamti službena posjeta gradonačelnika Vukovara Ivana Penave na poziv Kanadsko-hrvatske gospodarske komore tijekom studenoga prošle godine kada su hrvatskim iseljenicima izravno prenijete informacije o uspješnosti provedene akcije kao i svim aktualnostima iz sadašnjeg života stanovnika Vukovara. Tom prigodom gradonačelnik Penava je posjet ocijenio i kao jedinstvenu priliku za otvaranje novih mogućnosti i suradnje na različitim područjima kao što su kultura i obrazovanje, ali posebice u gospodarstvu i pronalasku potencijalnih investitora te promociji Vukovara sa svim pogodnostima koje nudi za ulaganje. U navedenom smislu može se promatrati i današnji posjet mladih Hrvata iz Kanade, koji zasigurno neće zaboraviti životno iskustvo doživljeno prigodom posjeta Vukovaru – naglasila je Sanja Tokić, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika, pozdravljajući Hrvate iz Kanade tijekom obilaska Park šume Adica.

-Mladi Hrvati iz Kanade se osjećaju počašćeno dolaskom u grad hrvatskih heroja. Željeli smo iskoristiti svoj boravak u Hrvatskoj i doći u Vukovar te iskazati hrvatskim braniteljima: „Hvala za Hrvatsku!", posebice svima koji su svoje živote ugradili u samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku. Obišli smo sva značajnija mjesta iz vremena bitke za Vukovar u Domovinskom ratu, položili vijenac i zapalili svijeće na mjestima vječnih počivališta poginulih heroja i mjestima stradanja, ali nismo propustili vidjeti i mjesta na kojima smo se mogli uvjeriti u iznimne ljepote koje grad Vukovar i danas krase. Uvjerena sam kako će svi ovi mladi ljudi ponijeti sa sobom Vukovar u srcu za sva vremena – rekla je Wanita Kelava u ime Hrvata iz Kanade.