Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je danas u Vinkovcima 5. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz predsjednika Vlade, na sjednici su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Nakon sjednice Savjeta održana je svečanost potpisivanja ugovora za 130 projekata na području Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske te Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna. Riječ je o najvećem ulaganju u posljednjih 15 godina.
Među ostalim, potpisana su i tri značajna ugovora za projekte na području Grada Vukovara. Riječ je o potpori projektu „Arheološki park Vučedol" za iznos od 99.704.998,72 kn bespovratnih sredstava, a ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec. Također, potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova pod nazivom „Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom" u Borovo naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička" u Vukovaru" . Ukupna vrijednost projekta određena je na 2.200.000,00 kuna dok se spomenutim ugovorom dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 1.870.000,00 kn. Ugovor su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te u ime Grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić. Treći ugovor odnosi se na sufinanciranje radova i usluga za „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića" –Potprojekt Dječji vrtić Leptirić – do najvišeg ukupnog iznosa od 747.040,00 kn, prema Programu podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Ugovor su potpisali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, a u ime Grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković, osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem".