Obilježavanje 27. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara, a nastavljeno je misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske, komemorativnim skupom kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti te paljenjem svijeća u Kupskoj ulici, kod spomen-obilježja na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Legendarni zapovjednik obrane Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro (1944. - 1991.) rodio se u Hercegovini, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u Borovo naselje gdje je završio školu i zaposlio se u tvrtki Borovo. U srpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedništva stekla naziv „Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo istoga dana kao i general-bojnik Blago Zadro braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Ime ovoga heroja danas ponosno nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije oružanih snaga Republike Hrvatske. Inače, 16. listopada 1991. crnim se slovima piše u bitci za Vukovar jer su toga dana živote izgubila trojica heroja obrane grada. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako danas bilježavamo tužnu godišnjicu pogibije dvojice junaka obrane grada Vukovara i Republike Hrvatske u Domovinskome ratu koja je značila ogroman gubitak. „Blago Zadro i Alfred Hill su ljudi koji su ostavili ogroman trag na grad Vukovar i njegovu obranu, a njihovim je gubitkom ozbiljno poljuljan duh, dok se njihovi suborci nisu konsolidirali. Ovim okupljanjem i brojnim izaslanstvima pokazujemo da je njihov trag jako dubok i vrlo, vrlo prepoznat", zaključio je gradonačelnik Penava.

„General-bojnik Blago Zadro simbol je Domovinskoga rata, junaštva, hrabrosti, odlučnosti i morala. To su prave, poštene vrijednosti i drago mi je da je današnja Hrvatska vojska prožeta upravo tim simbolima Domovinskoga rata te da i Zapovjedno stožerna škola nosi njegovo ime. Naše nastavno središte vojne policije nosi ime našega drugoga junaka Alfreda Hilla. To u junaci. Hrvatska vojska je povezana s gradom Vukovarom, Vukovar je simbol junaštva, obrane u Domovinskome ratu i drago mi je da današnji časnici na tim primjerima vide kako se daje za Domovinu", kazao je izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane general Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Šarić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te prvi zamjenik Damir Barna, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te zamjenici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček sa suradnicama te brojni drugi gradonačelnici i načelnici, braniteljske udruge te uvaženi gosti.