Prigodni program obilježavanja završetka školske godine 2018./2019. te promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) „Dr. Franjo Tuđman" treću godinu za redom upriličila se u Vukovaru, a povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Program je započeo 25. lipnja polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kao i kod masovne grobnice na Ovčari, gdje su pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman" odali počast svim žrtvama koje su svoje živote položili na oltar Domovine. Zatim je služena sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio vojni biskup u RH msgr. Jure Bogdan, a uslijedio je i svečani mimohod kroz grad Vukovar i polaganje vijenaca kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku.

Uoči svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman" koja se održava u Vukovaru, petorici pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade uručeni su ključevi stanova novoizgrađene zgrade u Ulici Ive Tijardovića 7.

„Izuzetno zadovoljstvo predstavlja činjenica što su na današnji dan pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa svojim obiteljima, dobili stanove u našemu gradu, a zahvaljujući izuzetnom zalaganju i suradnji Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane, Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Gradu Vukovaru. Dolazak Hrvatske vojske u Vukovar povijesna je činjenica za naš grad, a učinci ovakvog projekta ne bi došli do svog potpunog izražaja da nismo uspjeli osigurati stambeno zbrinjavanje pripadnika Hrvatske vojske te njihov trajni ostanak u gradu Vukovaru" istaknuo je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je istaknuo zadovoljstvo procesom stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatske vojske u Vukovaru te zahvalio gradonačelniku Penavi na dosadašnjoj izuzetno izvrsnoj suradnji. „Ova Vlada i Ministarstvo obrane sustavno ispunjavaju svoja obećanja. Ovom dodjelom potvrđujemo da je nam je čovjek - vojnik u fokusu. Doveli smo Hrvatsku vojsku u Vukovar, a sada dovodimo i hrvatskog vojnika u njegov dom. Ove godine planiramo zbrinuti još deset naših vojnika s obiteljima, a druge godine još 20. To je rezultat izvrsne suradnje Ministarstva obrane s Vukovarom s kojim je Hrvatska vojska neraskidivo povezana".

Središnji događaj svečanosti odvio se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru. Uz polaznike časničkih i dočasničkih vojnih školskih programa te njihove prijatelje i članove obitelji, svečanosti su nazočili i Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga te vjerske i akademske zajednice.

Ukupno je promovirano 134 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman", od čega 18 polaznika Visoke dočasničke škole, 40 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 63 polaznika Temeljne časničke škole i pilota te 13 polaznika Ratne škole.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako promovirani polaznici služe na ponos svojim obiteljima, državi i Hrvatskoj vojsci, a podsjetila je i kako se vjera i težnja za slobodom Hrvatske, nikada nije ugasila u brojnim naraštajima koji su sanjali hrvatsku državnost pa čak ni u najtežim trenucima hrvatske povijesti. „Upravo Vukovar tako slikovito simbolizira višestoljetni san o hrvatskoj državnosti. Predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i povezani neopisivim zajedništvom, mi smo dosanjali taj stoljetni san. I zato s ove svečane prigode ponesite pouke ove stoljetne borbe za hrvatsku državnost i shvatite ih kao nit vodilju i trajnu obvezu u vašoj budućnoj vojnoj službi. Nikada nemojte posustati u borbi za Hrvatsku" poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Damir Krstičević čestitajući svim polaznicima navodi kako nema boljeg i svečanijeg mjesta od grada Vukovara za uručenje ovih diploma. „Nema boljeg i svečanijeg mjesta od Grada Vukovara za uručenje ovih diploma. I zato smatram kako iz časti i poštovanja prema Vukovaru vojnici, dočasnici i časnici trebaju doći u Vukovar, pokloniti se njegovoj žrtvi i upravo ovdje primiti svoje diplome. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i sve ovo uspjeli smo zahvaljujući potpori Vlade i predsjednici Republike Hrvatske", podsjetio je ministar Krstičević i dodao kako je upravo Vukovar, mjesto ponosa i snage pobjedničke Hrvatske vojske. „Grad Vukovar povezujemo i s drugim hrvatskim simbolom pobjede u Domovinskom ratu – prisegom naših kadeta na Kninskoj tvrđavi. Naime, ove godine uvodimo prisegu kadeta na kninskoj tvrđavi čime na simboličan način povezujemo ova dva hrvatska grada. To su mjesta ponosa, to su mjesta snage pobjedničke Hrvatske vojske", kazao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general Mirko Šundov uputio je posebne čestitke i naveo kako je kvaliteta naših vojnih škola prepoznata i izvan naših granica. „Ovi mladi ljudi predstavljaju budućnost Hrvatske vojske i uskoro će biti nositelji obrambenog sustava naše Domovine. Nadam se da smo među njima prepoznali i buduće vođe. Bit liderstva je karakter - zbir ljudskih i etičkih vrlina, a bit karaktera je doživotna težnja za osobnom izvrsnošću", poruka je generala Šundova.

Naime, izobrazbu je uspješno završilo 19 stranih polaznika, 10 iz Bosne i Hercegovine, 3 iz Crne gore, 2 iz Republike Kosovo, 3 iz Republike Sjeverne Makedonije te 1 polaznika iz Republike Slovenije.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u ovoj svečanoj prigodi zahvalio je Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na svemu što su učinili za Vukovar. „Ovo je iznimno svečan čin i od srca zahvaljujemo na svemu što Ministarstvo obrane čini za naš grad. Sa svoje strane mogu reći da ću učinit sve da se Hrvatska vojska u Vukovaru osjeća što bolje" zaključio je gradonačelnik Penava koji je ujedno i uručio plaketu i nagradu od 5.000 kuna najboljem polazniku Zapovjedno - stožerne škole, bojniku Ivanu Grgiću, koji će nagradu darovati u humanitarne svrhe potrebitoj vukovarskoj obitelji.