U Vukovaru je zaokružen velebni i prepoznatljivi projekt koji simbolizira mir, ljubav, suradnju i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira.

Ideja o postavljanju Gonga u Hrvatskoj rodila se još 2008. godine, a za mjesto njegova postavljanja odabran je Vukovar – simbol stradanja i žrtve hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu, grad koji je 1991. godine pretprio strašne zločine i strahote, a danas, simbol junaštva, otpora i pobjede.

Danas, Vukovar je postao 50. grad u svijetu bogatiji za ovaj simbol mira.

Svečanost otkrivanja Svjetskog gonga mira započela je himnom Republike Hrvatske te minutom počasne tišine za sve poginule, nestale, ubijene i umrle hrvatske branitelje i civile te sve nevine žrtve Domovinskog rata.

Prigodni program nastavljen je obraćanjem domaćina – gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave koji je iskazao iznimnu čast i zadovoljstvo što danas, Vukovar postaje 50. grad na svijetu u kojemu je instaliran Gong svjetskog mira.  „Od samih početaka, svjesni simbolike i važnosti grada Vukovara, ali i uvažavajući druga mišljenja, bili smo otvoreni za postavljanje ovakvog simbola mira. Okružen instalacijama umjetnika Ante Sardelića Kraljevića, Gong šalje značajnu poruku i puni smisao. Naime, samim ulaskom prema Gongu, gdje se susrećete s pjesmom i bitnom porukom, s glagolljicom na elementima, križevima koji simboliziraju našu vjeru kroz stoljeća, golubicama, stepenicama kojima krećete i koje idu uzlazno jer simboliziraju težak put, možete vidjeti podsjetnik na žrtvu cijelog naroda tijekom povijesti, žrtvu hrvatskog naroda u svojoj vjeri, borbu za opstanak, borbu za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu“ opisao je gradonačelnik Penava u svome govoru te zahvalio svima koji su sudjelovali i projektu i dali mu svoj doprinos, u bilo kojem smislu.

„Šaljemo poruku svijetu da nakon što smo postigli cilj stvaranja moderne hrvatske države, imamo veliku težnju da sva naša stremljenja budu usmejerena ka izgradnji i očuvanju mira, doprinosu da naš grad i država budu što je moguće bolje društvo. Stoga, nikada ne zapostavljajući vjeru, tradiciju, znanja o tome tko smo i što smo, s namjerom širimo poruku mira“ zaključio je gradonačelnik Penava.

Program se nastavio prigodnim zvucima pjesme „Tvoja zemlja“ u izvedbi zbora Udruge „Hrvatska žena“ iz Vukovar, zatim je uslijedio recital pjesme „SIN“ koja se nalazi na jednom od spomenika, autora Ante Sardelića Kraljevića, a cjelokupni program uljepšao je Ples od boja – nastup Viteškog udruženja Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli.

Gong su otkrili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te predsjednik Svjetskog odbora za mira Djuyoto Suntani, nakon čega je čast na prvi udarac u Gong pripala gradonačelniku Penavi.

Gong svjetskog mira instalacija je Svjetskog odbora za mir te akademskog kipara, slikara i grafičara Ante Sardelića Kraljevića, koji je izradio i djelo od 9 skulptura koje se nalaze uz Gong (Vječna domovina, Feniks, Sveta sloboda, Prema iskonu, Prema suncu, Plamen slobode, Himna domovini te Vukovar – grad heroj), a koje su posvećene svim žrtvama grada Vukovara u Domovinskom ratu, što je umjetnik Sardelić i opisao prilikom svoga obraćanja.

Gong svjetskog mira nastao je u Indoneziji, nakon bombaškog napada na Baliju 2002. godine. Do sada je postavljen u 49 diljem svijeta, a postavljanjem Gonga želi se dočekati dan kada će se u jednom trenutku udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja, kao simbol globalne ljudske solidarnosti za mir.