Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započelo je obilježavanje 28. obljetnice ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade.

Vijence su položila brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i izaslanstvo Grada Vukovara te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije. Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova koji je zatim predvodio i misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani grada Vukovara.

Svečana akademija posvećena 28. godišnjici utemeljenja 204. vukovarske brigade održana je u Hrvatskom domu Vukovar.

Ovom prigodom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček čestitao je svim pripadnicima brigade njihov dan te istaknuo zahvalnost što zahvaljujući njima, danas uživamo blagodati slobode. „Drago mi je što se danas sjećamo osnutka legendarne 204. vukovarske brigade, brigade koja je zlatnim slovima upisana u noviju hrvatsku povijest, koja je proizašla prvenstveno iz običnog hrvatskog puka. Brigade koju su popunjavali civili koji su se u svega nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike i pokazali kako se brani domovina“ rekao je zamjenik Pavliček.

„Brigada je to koja je u Vukovaru slomila kičmu velikosrpskom agresoru i time doprinijela krajnjoj pobjedi hrvatske vojske 1995. godine akcijom „Oluja“. Stoga, uvijek se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika brigade, poručujemo našim generacijama da trebamo biti ponosni, a kroz ovakva događanja šaljemo poruku istine – Hrvatska se uspjela obraniti upravo zahvaljujući pripadnicima 204. vukovarske brigade“ zaključio je naposljetku Pavliček.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, ukazao je da je brigada osnovana u iznimno teškim okolnostima. „Bilo je nužno oformiti brigadu koja će uvezati sustav obrane. U tim teškim okolnostima, zahvaljujući odlučnosti, spremnosti i sposobnosti hrvatskog naroda uspostavljena je čvrsta obrana koja je odolijevala izrazito žestokim napadima neprijatelja. Preko 900 branitelja, pripadnika 204. brigade položilo je život na oltar domovine. Stoga, obveza svih nas je pokloniti se tim žrtvama te iskazati zahvalu i poštovanje“ rekao je Medved.

Ante Deur, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske ovom prigodom istaknuo je kako je Vukovar temelj Hrvatske, a obrana Hrvatske temeljila se na snazi 204. vukovarske brigade. Za kraj, Deur je istaknuo kako se mora učiniti sve da mladim ljudima znanje o Domovinskom ratu bude na visokoj razini.

U sklopu programa Svečane akademije pred premijerno je prikazan igrani dokumentarni film „3069“ redatelja Jakova Sedlara, a program je svojim izvedbama upotpunio i Branko Čulić Vukovarac.