U Uredu gradonačelnika Vukovara 17. svibnja 2011. godine potpisan je Sporazum o utemeljenju prvih Svjetskih umjetničkih igara.
Ovim Sporazumom Grad Vukovar postao je i službeno utemeljitelj Svjetskih umjetničkih igara, jedinstvene manifestacije, koja će Hrvatsku, a posebice naš grad, postaviti na svjetsku kulturnu scenu.
Opredjeljenje za uspješnom suradnjom u projektu Svjetske umjetničke igre svojim potpisima na sporazumu izrazili su: za Grad Vukovar - gradonačelnik Željko Sabo i utemeljitelj i predsjednik Svjetskih umjetničkih igara Peter Weisz.
Grad Vukovar već dvije godine aktivno surađuje kao grad partner u projektu Svjetske umjetničke igre, u kojem je do sada odrađeno niz etapnih faza i kulturnih projekata u Vukovaru poput nedavno održane Svjetske slikarske kolonije „Vukovar 2011.“.
Kao dugogodišnjem partneru u projektu Svjetske umjetničke igre su ponudile gradu Vukovaru da i formalno postane jedan od utemeljitelja Svjetskih umjetničkih igara.
Pred samu manifestaciju u rujnu 2012. godine, Svjetske umjetničke igre tiskat će reprezentativnu knjigu sa opisom organizacije, ideje i misije, članovima počasnog i savjetodavnog odbora, predsjednicima Nacionalnih odbora, gradovima partnerima i svim utemeljiteljima.

Svjetske umjetničke igre utemeljiteljima će zahvaliti i Poveljom.

{gallery}vijesti/2011-05-17/02{/gallery}