U objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca, 15. lipnja 1991. godine osnovana je 4. bojna vukovarske 3. brigade Zbora narodne garde, koja je imala 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara. U spomen na poginule hrvatske branitelje i taj povijesni čin iz Domovinskog rata otkrivena je spomen-ploča na jednom od objekata tadašnje vojarne Zrinski-Frankopan. Uoči svečanosti odana je počast polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara.
O ratnom putu postrojbe koja je izrasla u okosnicu organiziranog oružanog otpora srpskom agresoru na području grada Vukovara i okolice govorio je brigadir Ivica Arbanas, naglasivši da je od tisuću dragovoljaca njih 176 završilo napornu obuku, prekinutu raketiranjem neprijateljskih zrakoplova 27. srpnja 1991. godine. Postrojba se premješta u vukovarsku Gimnaziju i po satnijama raspoređuje na Sajmište, Borovo naselje, Đergaj.....gdje god su ih trebali tijekom najveće bitke za Vukovar i Hrvatsku.
Sudionike svečanosti pozdravili su gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Tomislav Džanak koji su posebno istaknuli kako je Grad Vukovar zahvalan svim braniteljima, a poglavito onima koji su 1991. godine dragovoljno došli iz svih hrvatskiih područja, pa i inozemstva, braniti svoje domove i svoju Hrvatsku. Podsjetili su i na priznanja dodjeljena prigodom Dana Grada Vukovara na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća poečtkom svibnja ove godine, general-bojniku Blagi Zadri i bojniku Ivici Arbanasu, jasno daju do znanja kako treba cijeniti i priznati vrijednosti Domovinskog rata. Priznanja zapovjednicima su, ustvari, priznanja i zahvalnost svim braniteljima Vukovara.
Spomen ploču na osnivanje 4. bojne vukovarske 3. brigade ZNG-a otkrile su Katarina Arbanas i Ivana Cindrić, potomci onih koji su pisali svijetle stranice povijesti u obrani Vukovara.
Sveta misa za poginule služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova, a druženje je zatim nastavljeno u vrtnoj restauraciji Radničkog doma u Borovu naselju.

{gallery}vijesti/2011-06-15/02{/gallery}