×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2011-09-24/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-09-24/02

Izgradnjom Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti Vukovar je dobio još jedno mjesto sjećanja, učenja, tugovanja i ponosa u vezi Domovinskog rata za neovisnu i slobodnu državu Hrvatsku.
Naglašeno je to na današnjoj svečanosti na Trpinjskoj cesti pred mnoštvom okupljenih hrvatskih branitelja, članova obitelji žrtava iz Domovinskog rata, visokih državnih, županijskih, gradskih i općinskih dužnosnika kao i velikih prijatelja Vukovara. Izaslanstvo Grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Željko Sabo sa zamjenicima Željkom Pinjuhom i Danijelom Stanković, te predsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Džanakom.
Nakon državne himne i minute počasne šutnje nazočnima su se obratili Mirko Brekalo, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata Trpinjska cesta 1991., Zvonko Milas, predsjednik UHBDDR-a, brigadir Branko Borković – Mladi Jastreb, zapovjednik 204. Vukovarske brigade HV i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.
Autor Spomen doma hrvatskih branitelja Trpinjska cesta je zagrebački kipar Miljenko Romić, a novi je dom izgrađen na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada. U središtu doma je ponor s kupolom tenka, a okolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Na 12 video ekrana u zidovima mogu se vidjeti ratne fotografije i video snimke ranih događanja te čuti ratna izvješća kao i podatke o svakom poginulom pripadniku brigade. Oko doma popločan je trg do tenka i biste generala Blage Zadre.
Gradnja doma trajala je godinu dana, počeka sredstva osigurala je Vlada RH, dio troškova platilo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, jedan od donatora bila je i Općina Dugopolje, a svoju potporu pružili su i Grad Vukovar kao i drugi brojni donatori.

{gallery}vijesti/2011-09-24/02{/gallery}