×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2011-09-24/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-09-24/03

Šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić i ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan potpisali su danas u Vukovaru Sporazum o dodjeli sredstava EU za projekt razminiranja pod nazivom „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ financiranom u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.
Potpisivanje su uveličali predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić.
Korisnik projekta koji se sastoji od 4 zasebna projekta razminiranja je HCR, a ukupna vrijednost iznosi 4 milijuna eura. Ukupno će se razminirati oko 3,4 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, odnosno 1.655.246 m2 u Vukovarsko-srijemskoj i 1.789.684m2 u Osječko-baranjskoj županiji.
Idejni projekt pretraživanja i razminiranja izrađen je na temelju Operativnog plana izrade idejnih projekata za Podružnicu HCR Osijek u mjesecu lipnju 2011.godine.
Predmet ovog projekta su zapuštene poljoprivredne površine, manji dio šumskih površina, kanali i poljski putovi koji se nalaze unutar administrativnih granica Grada Vukovara i općine Jankovci.
Ukupna površina projekta iznosi 744.715 m2. Projektom je predviđeno da se 375.754 m2 pretraži, a da se 368.961 m2 razminira.
Ovim projektom u samom Gradu Vukovaru je predviđeno uraditi slijedeće:
1.Razminiranje površine koja se nalazi približno 700 metara zapadno od centra Grada Vukovara ,na području Desna supoderica, uz podnožje nasipa željezničke pruge. Obuhvaća zapuštenu močvarnu i
 šumovitu površinu. Površina je 43.121m2
2.Razminiranje površine koja se nalazi 700 metara zapadno od centra Vukovara na području Desna supoderica. Obuhvaća udubinu, strme pokose i trasu željezničke pruge Vukovar-Stari Vukovar.
 Površina se nalazi između pretraženih površina i okućnica u ulici A.M.Reljkovića. Površina je 5.576m2
3.Razminiranje površine koja se nalazi 570 metara jugozapadno od izlaska iz naselja Sotin prema Tovarniku. Obuhvaća dio poljskog puta i zapuštenu poljoprivrednu površinu. Površina je 21.508 m2
4.Pretraživanje površine koja se nalazi na području zvanom Čvorkovac, približno 150 metara
 jugoistočno od posljednjih naseljenih kuća. Obuhvaća zapuštene poljske putove i poljoprivredne
 površine južno od pretraženog poljskog puta, koje se prostiru do rube šume Dubrava. Površina je 58.721 m2.
5.Pretraživanje površine se nalazi na području zvanom Male bukovice u Vukovaru, približno 1.200
 metara južno od posljednjih naseljenih kuća u ulici Prosina. Obuhvaća zapuštene poljoprivredne  površine između korištenog poljskog puta i ruba šume Dubrava.
 Površina je 18.518 m2 Iz idejnog projekta je vidljivo da je na području Grada Vukovara predviđeno za razminiranje 70.205 m2, a za pretraživanje 77.239 m2.
 
Na području Grada Vukovara minski sumnjive površine ostaju još šumske površine u šumi Dubrava i prostor oko dječjeg igrališta na Trpinjskoj cesti. Projekt za razminiranje prostora oko dječjeg igrališta je u pripremi i bit će raspisan natječaj za taj projekt u što skorije vrijeme.

{gallery}vijesti/2011-09-24/03{/gallery}