Gradskim vijećnicima Grada Vukovara na tematskoj sjednici 5. listopada prezentiran projekt Eko Tour Croatia - Eko Tour Europa u okviru kojeg bi se realizirao Projekt Slavonsko-srijemsko selo Vukovar . Uvodnim riječima obratio se gradonačelnik Željko Sabo, koji je naglasio da se moraju iskoristiti sve prednosti koje u smislu geostrateškog položaja ima grad na dvije rijeke te da je prezentacija projekta dobar primjer kako netko izvan Vukovara vidi razvoj Vukovara. Prezentaciju je održao voditelj projekta Eko tour Hrvatska Petar Perkušić naglasivši kako je riječ o projektu razvoja ruralnog turizma u Hrvatskoj, koji se odnosi na razvoj tri hrvatske regije: Panonske, Jadranske i Sjeverozapadne Hrvatske. Projektom je predviđena gradnja 60 eko sela sa 360 ležaja i 1200 luksuznih vila sa po 10 ležaja. Cjelokupna vrijednost projekta je 1,6 milijardi eura, a realizirao bi se u roku 10 godina.

Prvo eko selo Projekta gradilo bi se u Vukovaru na lokaciji Stara Vuka površine 55 ha , a sastavni dio projekta trebao bi biti i sportsko - rekreativni centar Eko - Etno centar Adica, na površini 18 ha. Prijedlog je da se na spomenutoj lokaciji gradi turističko naselje autohtonog tipa Slavonsko-srijemsko selo Vukovar, kapaciteta 360 ležajeva, standarda 4*i 5*, sa pratećim sportsko - rekreativnim sadržajima na zemlji i vodi.

U sastavu projekta prijedlog je da bude i Eko - Etno centar Adica , te da isti sa Slavonsko-srijemskim selom Vukovar čini jednu gospodarsko - plansku cjelinu, čija će ponuda biti na visokoj razini, a prilagođena zahtjevima građana Vukovara i njihovih gostiju u smislu korištenja sadržaja i kapaciteta projekta

Ovaj prostor bi Integralno bio povezan po sadržaju i funkciji sa gradom Vukovarom te bi istog svrstao u Europske ekološko - etnološke destinacije izvrsnosti.

Grad Vukovar pristupanje projektu Eko Tour Croatia - Eko Tour Europa izvršio bi kroz osnivanje zajedničke tvrtke Eko Tour Vukovar d.o.o. sa tvrtkom Eko Tour Europa d.d. i rezerviranim poslovnim udjelima za dokapitalizaciju Projekta – ino – strateški investitora. Grad Vukovar u tvrtki Eko Tour Vukovar d.o.o. imao bi 24% vlasništva. Grad Vukovar u tvrtku Eko Tour Vukovar d.o.o. unio bi pravo građenja nad svojim zemljištem na 67 godina, koje se nalazi u području Stara Vuka, te zemljištem lokacije Adica, pravo korištenja i upravljanja izgrađenim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima .

Projekt u Eko Tour Croatia - Eko Tour Europa na području grada Vukovara odvijao bi se u tri faze:

1.Faza Projekta

- Redefiniranje i dokapitalizacija Projekta Eko - Etno centra Adica . Predviđena investicija je oko 3.000.000. €.

2.Faza Projekta

- Projektiranje i gradnja autohtonog Slavonsko-srijemsko sela Vukovar sa 360 ležajeva, 4* i 5*, sa svim pratećim sadržajima ( unutarnjim bazenom, trgom ).
- U sklopu sela izgradio bi se tematski park projekta Eko Tour Croatia - Eko Tour Europa, u kojem bi zemlje EU izložile svoje ekološko – etnološke posebnosti.
- Predviđena investicija u Srijemsko selo Vukovar je oko 24.000.000. €.
- Tematski park sa obalom i šetnicom uredili bi zemlje EU.

3.Faza Projekta

- Odnosi se na prijedlog uređenja operativne sadašnje obale luke Vukovar, u funkciji razvoja turizma, s time da bi se luka Vukovar preselila na prostor kanala Dunav – Sava. Navedeni prostor funkcionalno bi bio povezan sa prostorom Srijemskog sela i Europskog parka prirode.
- Predviđena investicija u turističke profitabilne sadržaje je 10.000.000. €.
- Početak gradnje ove faze Projekta bio bi nakon realizacije prve faze Projekta kanala Dunav – Sava i preseljenja luke Vukovar na novu lokaciju.

Na slijedećim sjednicama Gradskog vijeća Grada Vukovara očekuje se donošenje adekvatnih odluka vezanih za realizaciju ovog projekta.