×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2011-10-14/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-10-14/03

U organizaciji članova obitelji poginulih i nestalih mještana Sotina 14. listopada obilježen je Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima Sotina.
Pred križem u središtu tog prigradskog naselja grada Vukovara, gdje već godinama preživjeli Sotinjani u ime žrtava upozoravaju porukama „HOĆEMO ISTINU – SOTIN“ i „ZLOČINCI ŠETAJU, A NAŠIH NAJMILIJIH NEMA!“, odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Počast je odalo i izaslanstvo Grada Vukovara u kojem su se nalazili zamjenik gradonačelnika Željko Pinjuh i predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Džanak.
Prema svjedočenjima i iskazima preživjelih Sotinjana između 14. i 20. listopada 1991. srpske su vojne postrojbe nakon okupacije Sotina veći broj nesrpskih mještana nasilno odvele iz svojih domova, a potom u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima.
Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostale Hrvate u Sotinu okupatori su držali u pritvoru, radnim logorima, tjerali na prinudni rad i postupno ih ubijali. Bili su to čestiti i marljivi ljudi kojima su oduzeli ljubav, obitelj, zaustavili životni korak samo zato što su bili Hrvati. Nakon povratka posmrtni ostatci dijela stradalih nađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda, a mnoge sudbine još uvijek su nepoznate. Ukupno je u Sotinu ubijeno ili nestalo 64 mještana, a obitelji još uvijek tragaju za 31 nestalom osobom.
Sotinjani su icrpljeni i razočarani poslije 20 godina traganja za istinom i pravdom za žrtve i kaznom za zločince. Nezadovoljni su brzinom istrage ratnih događaja rezultat koje bi svakako morao biti i odgovor o sudbini žrtava i imenima zločinaca. Za sada je jedno potpuno sigurno - nikad neće posustati dok ne dočekaju trenutak kada će istina i pravda stići u Sotin.
Nakon prigodnog programa kod spomen obilježja u središtu mjesta, u crkvi Svete Marije Pomoćnice u Sotinu svetu misu zadušnicu za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je vlč. Zlatko Rajčevac.

{gallery}vijesti/2011-10-14/03{/gallery}