pic 01Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo u posjetu je Gradu Sarajevu, povodom obilježavanja 6. travnja, Dana grada i oslobođenja Sarajeva, 550. godina od osnivanja Sarajeva te 20. godina od početka opsade Sarajeva.

Tokom prijema u Gradskoj upravi gradonačelnici Sarajeva i Vukovara Alija Behmen i Željko Sabo razgovarali su o realizaciji Sporazuma o suradnji dvaju gradova koji je potpisan u prosincu prošle godine u Vukovaru.

„Izuzetno sam počašćen i ispunjen što imam priliku da sa prijateljima u Sarajevu dijelim radost povodom važnih obljetnica za ovaj grad te da se odavanjem počasti prisjetimo žrtava, u čemu mi iz Vukovara imamo posebno suosjećanje", kazao je gradonačelnik Željko Sabo, koji će sutra zajedno sa ostalim delegacijama odati počast i položiti cvijeće na spomen-obilježja na području grada Sarajeva.

„Vrijeme je da gradovi stradalnici a sada gradovi prijatelji, Vukovar i Sarajevo krenu u intenzivniju bilateralnu suradnju i to na poljima koja su od interesa za naše građane", istaknuo je tokom prijema gradonačelnik Behmen.

Sporazumom je utvrđeno da će Sarajevo i Vukovar razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, nauka i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoliša, strategija razvoja malih i srednjih tvrtki, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa za ova dva grada.

Tekst i Foto: Grad Sarajevo


Fotogalerija:

{gallery}2012/04/06/01{/gallery}