×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/05/26/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/05/26/01

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo 25. svibnja 2012. u Mostaru potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji temeljen na odlukama Gradskih vijeća ova dva grada.

Svečanom činu potpisivanja u Gradskoj vijećnici Mostara uz gradonačelnike Bešlića i Saboa nazočili su: Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, Danijel Vidović i Slađana Gotovac, dopredsjednik i dopredsjednica Gradskog vijeća Mostara, Mile Ivković, dopredsjednik Gradskog vijeća Vukovara, Robert Rapan, član Gradskoga vijeća Vukovara i član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskoga vijeća Vukovara, Dražen Čulig, savjetnik za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu u Gradu Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara je podsjetio i opetovano zahvalio na sudjelovanju Grada Mostara u akciji „Solidarnost za Vukovar" financiranjem obnove Mostarske i Hercegovačke ulice u Vukovaru sa tri stotine tisuća kuna, koje su gradonačelnici Bešlić i Sabo zvanično otvorili 1. listopada 2011. godine.

Gradonačelnik Sabo je ovom prigodom uvodno govorio i o dugotrajnoj povezanosti Vukovara i Hercegovine kada su mnogi Hercegovke i Hercegovci između II. Svjetskog i Domovinskog rata naseljavali Vukovar u potrazi za boljim životom, podsjetivši i kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Blago Zadro sa obitelji porijeklom Hercegovac te da su i Vukovarci dolazi braniti Hercegovinu. Kazao je kako Mostar i Vukovar imaju blisku prošlost u nedavnim ratovima te mogu i učiti jedni od drugoga, jer nakon rata bilo je puno dobrih stvari, ali i grešaka iz kojih se trebaju izvući pouke.

„Danas smo se obvezali razvijati suradnju, povezivati ljude čiji susreti su iznimno važni kako bi zajednički razvijali ideje i projekte od interesa za naše građane. Raduje nas što su mladi Mostara i Vukovara već sada spremni na suradnju i ne kriju oduševljenje skorim susretima", zajednički su ocijenili gradonačelnici Ljubo Bešlić i Željko Sabo te u znak međusobne zahvalnosti i sjećanja na čin potpisivanja sporazuma razmijenili prigodne protokolarne darove. Gradonačelnik Vukovara uručio je gradonačelniku Mostara „Vukovarsko svjetlo slobode".

U izjavi za novinare dva gradonačelnika izrazili su zadovoljstvo ovim činom koji predstavlja krunu dosadašnjih odnosa, odnosno da se ta suradnja pretočila u sporazum koji će omogućiti suradnju na konkretnim projektima jer Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a što će otvoriti mogućnost zajedničkog sudjelovanja i fondovima prekogranične suradnje. Ovom prigodom dogovorena je posjeta sportaša Grada Vukovara Mostaru već idućeg mjeseca, te odlazak učenika Ekonomske škole iz Mostara u posjetu Vukovaru na poziv gradonačelnika Saboa.

Nakon svečanog potpisivanja sporazuma delegacije Mostara i Vukovara priključile su se sudionicima 12. Regionalne konferencije gradova sa svjetskom baštinom, koja se održavala u Mostaru i u čijem radu je sudjelovao i gradonačelnik Željko Sabo. Od lokaliteta u Mostaru koji se nalaze na listi UNESCO-a najveću pozornost izazvala je posjeta zoni Starog mosta Starog grada Mostara.

Tekst potpisanog Sporazuma

Sukladno činjenicama da između Grada Mostara i Grada Vukovara, Jedinica lokalne samouprave dviju susjednih država, postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, privrednih i drugih odnosa, da će daljnji kontakti Grada Mostara i Grada Vukovara doprinijeti učvršćivanju i proširivanju prijateljskih odnosa među različitim partnerima u obje Jedinice lokalne samouprave i time potaknuti širenje prijateljskih veza među njihovim stanovnicima, da u aktuelnom vremenu Jedinice lokalne samouprave predstavljaju ključnu sponu u procesu razvoja regija i država te značajan subjekt međunarodnih odnosa, zaključuje se

SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI

IZMEĐU

GRADA MOSTARA U BOSNI I HERCEGOVINI I GRADA VUKOVARA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Zalagat ćemo se za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Grada Mostara i Grada Vukovara.

Razmjenjivati ćemo informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti Jedinica lokalne samouprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, nauka i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoline, strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, sport i druga područja od međusobnog interesa.

Surađivati ćemo i razmjenjivati iskustva na nivou Gradskog vijeća Grada Vukovara i Grada Mostara, gradonačelnika i Upravnih tijela na svim područjima djelovanja, u obe Jedinice lokalne samouprave.

U okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podržavati ćemo aktivnosti poslovnih subjekata u Jedinicama lokalne samouprave s ciljem razvitka turističke, poduzetničke, trgovinske i sajamske suradnje.

Izražavamo želju da poticanjem suradnje i međusobnih prijateljskih veza doprinesemo osiguranju i očuvanju mira i suradnje u regiji te će se, u tu svrhu, razmjenjivati informacije i usklađivati aktivnosti na širem međunarodnom nivou.

Ovaj Sporazum se sklapa na neodređeno vrijeme i stupa na snagu danom njegovog potpisivanja, a na toj osnovi, svake godine će se određivati programi konkretnih aktivnosti između Jedinica lokalne samouprave.

Ovaj sporazum sastavljen je na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, a sve tri verzije su vjerodostojne.

{gallery}2012/05/26/01{/gallery}