Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo 25. svibnja 2012. u Mostaru potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji temeljen na odlukama Gradskih vijeća ova dva grada.

Svečanom činu potpisivanja u Gradskoj vijećnici Mostara uz gradonačelnike Bešlića i Saboa nazočili su: Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, Danijel Vidović i Slađana Gotovac, dopredsjednik i dopredsjednica Gradskog vijeća Mostara, Mile Ivković, dopredsjednik Gradskog vijeća Vukovara, Robert Rapan, član Gradskoga vijeća Vukovara i član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskoga vijeća Vukovara, Dražen Čulig, savjetnik za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu u Gradu Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara je podsjetio i opetovano zahvalio na sudjelovanju Grada Mostara u akciji „Solidarnost za Vukovar" financiranjem obnove Mostarske i Hercegovačke ulice u Vukovaru sa tri stotine tisuća kuna, koje su gradonačelnici Bešlić i Sabo zvanično otvorili 1. listopada 2011. godine.

Gradonačelnik Sabo je ovom prigodom uvodno govorio i o dugotrajnoj povezanosti Vukovara i Hercegovine kada su mnogi Hercegovke i Hercegovci između II. Svjetskog i Domovinskog rata naseljavali Vukovar u potrazi za boljim životom, podsjetivši i kako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Blago Zadro sa obitelji porijeklom Hercegovac te da su i Vukovarci dolazi braniti Hercegovinu. Kazao je kako Mostar i Vukovar imaju blisku prošlost u nedavnim ratovima te mogu i učiti jedni od drugoga, jer nakon rata bilo je puno dobrih stvari, ali i grešaka iz kojih se trebaju izvući pouke.

„Danas smo se obvezali razvijati suradnju, povezivati ljude čiji susreti su iznimno važni kako bi zajednički razvijali ideje i projekte od interesa za naše građane. Raduje nas što su mladi Mostara i Vukovara već sada spremni na suradnju i ne kriju oduševljenje skorim susretima", zajednički su ocijenili gradonačelnici Ljubo Bešlić i Željko Sabo te u znak međusobne zahvalnosti i sjećanja na čin potpisivanja sporazuma razmijenili prigodne protokolarne darove. Gradonačelnik Vukovara uručio je gradonačelniku Mostara „Vukovarsko svjetlo slobode".

U izjavi za novinare dva gradonačelnika izrazili su zadovoljstvo ovim činom koji predstavlja krunu dosadašnjih odnosa, odnosno da se ta suradnja pretočila u sporazum koji će omogućiti suradnju na konkretnim projektima jer Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a što će otvoriti mogućnost zajedničkog sudjelovanja i fondovima prekogranične suradnje. Ovom prigodom dogovorena je posjeta sportaša Grada Vukovara Mostaru već idućeg mjeseca, te odlazak učenika Ekonomske škole iz Mostara u posjetu Vukovaru na poziv gradonačelnika Saboa.

Nakon svečanog potpisivanja sporazuma delegacije Mostara i Vukovara priključile su se sudionicima 12. Regionalne konferencije gradova sa svjetskom baštinom, koja se održavala u Mostaru i u čijem radu je sudjelovao i gradonačelnik Željko Sabo. Od lokaliteta u Mostaru koji se nalaze na listi UNESCO-a najveću pozornost izazvala je posjeta zoni Starog mosta Starog grada Mostara.

Tekst potpisanog Sporazuma

Sukladno činjenicama da između Grada Mostara i Grada Vukovara, Jedinica lokalne samouprave dviju susjednih država, postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, privrednih i drugih odnosa, da će daljnji kontakti Grada Mostara i Grada Vukovara doprinijeti učvršćivanju i proširivanju prijateljskih odnosa među različitim partnerima u obje Jedinice lokalne samouprave i time potaknuti širenje prijateljskih veza među njihovim stanovnicima, da u aktuelnom vremenu Jedinice lokalne samouprave predstavljaju ključnu sponu u procesu razvoja regija i država te značajan subjekt međunarodnih odnosa, zaključuje se

SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SURADNJI

IZMEĐU

GRADA MOSTARA U BOSNI I HERCEGOVINI I GRADA VUKOVARA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Zalagat ćemo se za daljnje jačanje prijateljstva i unapređivanje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Grada Mostara i Grada Vukovara.

Razmjenjivati ćemo informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti Jedinica lokalne samouprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, nauka i istraživanje, informatika, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa, zaštita okoline, strategija razvoja malih i srednjih preduzeća, sport i druga područja od međusobnog interesa.

Surađivati ćemo i razmjenjivati iskustva na nivou Gradskog vijeća Grada Vukovara i Grada Mostara, gradonačelnika i Upravnih tijela na svim područjima djelovanja, u obe Jedinice lokalne samouprave.

U okviru svojih mogućnosti i nadležnosti podržavati ćemo aktivnosti poslovnih subjekata u Jedinicama lokalne samouprave s ciljem razvitka turističke, poduzetničke, trgovinske i sajamske suradnje.

Izražavamo želju da poticanjem suradnje i međusobnih prijateljskih veza doprinesemo osiguranju i očuvanju mira i suradnje u regiji te će se, u tu svrhu, razmjenjivati informacije i usklađivati aktivnosti na širem međunarodnom nivou.

Ovaj Sporazum se sklapa na neodređeno vrijeme i stupa na snagu danom njegovog potpisivanja, a na toj osnovi, svake godine će se određivati programi konkretnih aktivnosti između Jedinica lokalne samouprave.

Ovaj sporazum sastavljen je na hrvatskom, bosanskom i srpskom jeziku, a sve tri verzije su vjerodostojne.

{gallery}2012/05/26/01{/gallery}