Hrvatsko izdanje magazina Forbes u svom je svibanjskom broju objavilo listu dvadeset najuspješnijih gradova koji pokreću Lijepu našu. U analizu su uvršteni financijski podaci poduzetnika kao i efikasnost gradske uprave.

Tradicionalno Forbesovo istraživanje o gradovima koji pokreću Hrvatsku provedeno je i ove godine, s tim da je metodologija nadopunjena tako da su dodani pokazatelji koliko sredstava lokalna samouprava troši na subvencioniranje lokalnih poduzeća te koliko novaca po stanovniku troši na zaštitu okoliša, socijalnu skrb, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, rekreaciju, religiju i unapređivanje stanovanja.

"Premda nije cilj posebno isticati neke, gradove ponajviše zbog činjenice da su svi proglašeni najboljima jednako sjajni i jednako rijetki, neki gradovi ipak zaslužuju da budu posebno spomenuti. Riječ je prije svega o Vukovaru, Sv. Ivanu Zelini, Jastrebarskom i Bakru. Rezultat za kontinuirano dobar rezultat Bakra te ulazak Sv. Ivana Zeline među najbolje, valja tražiti u poslovnim (industrijskim) zonama u sklopu tih gradova. Ta dva grada sjajan su dokaz kako gradska uprava pametnim strateškim odlukama i ulaganjima može pospješiti poslovanje poduzetnika, a time i pridonijeti povećanju kvalitete života građana", istaknuto je u istraživanju.

Na prvom mjestu nalazi se Sveta Nedjelja, zatim Zagreb, Poreč, Pula, Koprivnica, Bakar, Varaždin, Velika Gorica, Čakovec, Samobor, Karlovac, Sv. Ivan Zelina, Rovinj, VUKOVAR, Novigrad, Rijeka, Virovitica, Požega, Osijek i Jastrebarsko.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo komentirao je rezultate Forbesovog istraživanja slijedećim riječima: "Kad sam govorio da Vukovar očekuje ekspanziju u svim segmentima života, ističući posebno gospodarstvo, mnogi su pomislili o čemu se radi? Da, ovo su činjenice koje nas sve trebaju još više i snažnije ohrabriti da možemo još više i bolje, te da stvarno Vukovar ide nezaustavljivo onoj snazi kakvu je imao do 1990/91. godine"