×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/06/24/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/06/24/01

Franjevački samostan je u suradnji s Gradom Vukovarom već tradicionalno 24. lipnja i ove godine organizirao proslavu blagdana sv. Bone – „zaštitnika grada Vukovara, Slavonije, Srijema i cijeloga vilajeta".

Sveti Bono je mučenik prvih kršćanskih vremena (mučen 260. godine u Rimu). Njegovo tijelo za svoju „Varoš Vukovarsku" izmolio je u pape Benedikta XIV poznati vukovarski franjevac fra Josip Janković, davne 1753. godine. U Vukovar je svečevo tijelo svečano došlo kopnom, zatim Dravom i Dunavom u predvečerje nadnevka 24. lipnja 1754. godine kad je dočekan uz neopisivu radost mnoštva franjevaca i vjernika iz Vukovara i okolnih mjesta.

Zahvalni za dar sv. Bone i ove godine obnovljen je taj sretni događaj njegova dolaska u Vukovar. Relikvije sveca stigle su u pratnji brodica Dunavom do obale kod veslačkog kluba Vukovar, odakle su pronesene njegovim Gradom Vukovarom do crkve sv. Filipa i Jakova, u kojoj je čašćen, spaljen i sada voljen od vjernog vukovarskog puka. U čast sv. Boni u crkvi sv. Filipa i Jakova služena je svečana sveta misa, a potom je u dvorištu Franjevačkog samostana održan prigodni program.

U proslavu blagdana sv. Bone uključene su sve tri vukovarske župe sa svojim vjernicima, te Grad Vukovar sa svojim ustanovama i institucijama.

{gallery}2012/06/24/01{/gallery}