Na današnji dan 1992. godine kod Nemetina razmijenjena je najveća skupina hrvatskih branitelja iz srbijanskih logora. Dolazak na slobodni teritorij Republike Hrvatske nakon devet mjeseci zatočeništva doživjelo je 714 branitelja. U povodu 20 godina od te posljednje razmjene logoraša u Nemetinu Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježava i kao Dan logoraša.

Svečana akademija održana je u Hrvatskom domu Vukovar. Nakon državne himne i minute šutnje za sve poginule i umrle branitelje i logoraše skup je pozdravio predsjednik HDLSKL Danijel Rehak, koji je zatim uručio i prigodno priznanje predstavniku VUPIK d.d. za svekoliku potporu u radu i postojanju udruge.

Pozdravnim riječima skup su pozdravili i uzvanici, ministar branitelja i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić Fred, gradonačelnik Vukovara i izaslanik Hrvatskoga sabora Željko Sabo kao i predstavnik Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić.

Program je zatim nastavljen na mjestu razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kod Nemetina i druženjem uz ručak na nogometnom stadionu HNK Radnički u Borovu naselju.

Prema službenim podacima Hrvatske kroz srbijanske logore prošlo je nešto manje od osam tisuća osoba dok podaci HDLSKL-a govore da se radi čak o trideset tisuća osoba. Velika razlika u podacima je zbog nepriznavanja statusa logoraša brojnim osobama. Prema riječima Danijela Rehaka u logorima je ubijeno oko 300 osoba, a do dana je od posljedica logora preminulo 500 bivših zatočenika.

{gallery}2012/08/14/04{/gallery}