Međunarodni dan nestalih osoba, na koji se prisjećamo svih onih čija je sudbina nepoznata, obilježava se u Republici Hrvatskoj jedanaestu godinu zaredom. Središnji skup obilježavanja danas je održan u Vinkovcima, a nositelj organizacije bili su članice i članovi Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Obiteljima koji još tragaju za sudbinom svojih najmilijih potporu je pružio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Uz predstavnike stradalničkih udruga skupu su nazočili i ministar branitelja Predrag Matić, pukovnik Ivan Grujić, pročelnik Vladina Ureda za zatočene i nestale, te župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca i dr. Mladena Karlić.

Međunarodni dan nestalih osoba je svjetski godišnji događaj kojim se 30. kolovoza svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati. Za obitelji nestalih u ratu prolaze godine nadanja i očekivanja te nastojanja da se putem pokrenutih postupaka traženja nestalih ili traženja posmrtnih ostataka, ostvari osnovno humanitarno pravo svake obitelji da sazna sudbinu svojih članova.

U srpnju je javnosti predstavljeno Treće izdanje Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Knjiga je rezultat zajedničkog rada Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. Iako je poduzetim mjerama i aktivnostima nadležnih tijela Republike Hrvatske (Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti) i međunarodnih organizacija (Hrvatski Crveni križ, Međunarodna komisija za nestale osobe) riješena većina slučajeva nestalih i nasilno odvedenih osoba tijekom i neposredno nakon Domovinskog rata (u posljednjih pet godina iz 143 masovne i 1200 pojedinačnih grobnica ekshumirano je 4 678, a identificirano 3 748 posmrtnih ostataka), pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najaktualnije humanitarno pitanje ratnih posljedica u Republici Hrvatskoj, jer se oko 1 700 osoba vode kao nestale, od kojih je 436 s područja Vukovarsko-srijemske županije. Samo na području grada Vukovara već dva desetljeća članovi obitelji ne znaju za sudbinu više od 300 svojih članova.