Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sudjelovao je jučer u Rijeci na Izvanrednom sastanku Grupe socijalista (PES) unutar Odbora regija EU na temu Progresivni plan industrijske obnove, na kojemu je sudjelovalo više desetaka predstavnika regija i lokalnih zajednica.

Odbor regija savjetodavno je tijelo EU, koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti i iznosi lokalna i regionalna stajališta o zakonodavstvu EU.

Kako je rečeno, među tih deset stavki progresivnog programa za industrijsku obnovu EU koje su danas donesene je i poziv Europskoj komisiji da do kraja iskoristi potencijal Lisabonskog ugovora u području industrijske politike.

Europskoj komisiji i Vijeću Europe upućen je poziv da bolje integriraju industrijsku politiku u Strategiju Europa 2020.

Sudionici skupa istaknuli su zalaganje za razvoj sinergije između industrije i usluga te smatraju da glavni izazov za konkurentnost europskih poduzeća počiva u povećanju produktivnosti kroz učinkovitost u održivom upravljanju resursima.

Zaključeno je da će strukturni fondovi imati ključnu ulogu u europskoj reindustrijalizaciji i zatraženo da se politika Europske komisije preusmjeri u području državnih potpora prema pristupu koji će voditi računa o stvarnoj razini rizika od raspoDjele državnih potpora za trgovinsku razmjenu unutar zajednice i o stvarnom narušavanju tržišnog natjecanja na unutarnjem tržištu.

Istaknut je i zahtjev za većim uvažavanjem kvalitete javne potrošnje, poduprto je veće uključivanje socijalnih partnera u industrijsku politiku.

Sudionici su poduprli mogućnost povećanog korištenja inovativnih financijskih instrumenata i ukazali na nužnost veće gospodarske prisutnosti javnih vlasti, posebice regionalnih i lokalnih.

Prva potpredsjednica PES-a u Odboru regija, predsjednica Umbrije i izvjestiteljica Odbora regija za Opće uredbe o strukturnim fondovima nakon 2014. Catiuscia Marini ocijenila je na kraju skupa da nema povratka u prošlost, nego da treba graditi temelje za budućnost koja u središtu mora imati ekonomiju. Marini je kazala da je industrijska revitalizacija u središtu politike europskih socijaldemokrata te istaknula da treba maksimalno iskoristiti učinak strukturnih fondova, u središte staviti industrijsku politiku u lokalnim sredinama i prilagoditi lokalna gospodarstva novim izazovima.