×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/09/23/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/09/23/01

Druga godišnja Konferencija Svjetskih umjetničkih igara održava se od 21. do 24. rujna 2012. godine u turskom Izmiru na kojoj se među sudionicima iz 42 države nalazi i Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara i izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora.

Prvog dana boravka u Turskoj gradonačelnika Vukovara sa suradnicima i ostalim uzvanicima iz Hrvatske primio je gradonačelnik jedne od 30 gradskih provincija Izmira – Konak Izmira dr. Hakan Tartan. Prijem je organiziran, među ostalim, kako bi potpisali protokol budućeg prijateljskog povezivanja gradova Vukovara i Konak - Izmira. Tijekom susreta dvojica gradonačelnika već su razgovarali o mogućnostima međusobne suradnje u gospodarstvu, edukaciji i kulturi.

Druga godišnja Konferencija Svjetskih umjetničkih igara otvorena je 22. rujna, u radu sudjeluje oko stotinu sudionika iz 42 države svijeta. Skupu su se prigodno obratili, među ostalim, počasna konzulica Hrvatske u Izmiru Candan Corbacioglu, veleposlanik Hrvatske u Turskoj Dražen Hrastić, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i gradonačelnik Vukovara i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Željko Sabo, koji se nazočnima obratio slijedećim riječima:

„Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast da pozdravim sve prisutne i kao izaslanik Predsjednika Sabora i kao gradonačelnik grada Vukovara.

Grad Vukovar je među prvima prepoznao vrijednost i plemenitu ideju Svjetskih Umjetničkih Igara i surađuje sa Glavnim Uredom WAG-a, već tri godine. Zajedno smo organizirali 2 umjetničke slikarske kolonije i jednu keramičku. Svjetske umjetničke Igre su kroz svoju međunarodnu organizaciju dovele niz poznatih umjetnika-koji su gradu heroju Hrvatske donirali svoje umjetničke radove, koje s ponosom čuvamo u muzeju grada Vukovara. Ta suradnja, organizacija kolonija nastaviti će se i u buduće. Namjeravamo suradnju proširiti i s izgradnjom Umjetničkog grada, te raznim edukativnim programima vezanim uz umjetnost i mirovne studije.

Kao gradonačelnik jednog od gradova domaćina Igara i saborski zastupnik pokrenuo sam inicijativu da ovaj projekt bude i službeno priznat kao projekt od posebnog interesa Republike Hrvatske. Neka su ministarstva to već prepoznala, a to da me Predsjednik Sabora RH ovlastio da u njegovo ime pozdravim sudionike ove Konferencije, potvrđuje da je projekt naišao na odobravanje u našim institucijama. Ponosni smo da je pokrenut iz Hrvatske i da će Hrvatska biti domaćin Prvih Igara.

U ime Predsjednika Sabora i svoje, još jednom koristim priliku da Vas sve skupa srdačno pozdravim i zaželim svim sudionicima Igara 2013. godine ugodan boravak u Hrvatskoj, posebno u mom gradu Vukovaru. Organizatorima Konferencije, Nacionalnom Odboru Turske čestitam na izvrsnoj organizaciji".

Predsjednik organizacije Svjetskih umjetničkih igara Peter Weisz govorio je općenito o igrama, dopredsjednica WAG-a Jasminka Paunović predstavila je Igre 2013. U Hrvatskoj, Siniša Mitrović, član Grada Vukovara u odboru WAG-a predstavio je program Mirovni studij kao jedan od programa Edukacije, arhitekt Tihomir Kostić, prezentirao je projekt Umjetnički grad.

U sklopu održavanja 2. godišnje Konferencije WAG-a sudionici su sudjelovali u radnim grupama na kojima se razgovaralo o načinu rada i organizaciji Svjetskih umjetničkih igara. U programu je predviđeno razgledanje povijesnih znamenitosti Izmira u kojem živi oko četiri milijuna stanovnika, a gosti iz Hrvatske imali su posebne susrete sa počasnom konzulicom RH u Izmiru Candan Corbacioglu i veleposlanikom RH u Turskoj Draženom Hrastićem. Među sudionicima iz Hrvatske još su se nalazili predstavnici gradova Ludbrega i Umaga.

video

{gallery}2012/09/23/01{/gallery}