Druga godišnja Konferencija Svjetskih umjetničkih igara održava se od 21. do 24. rujna 2012. godine u turskom Izmiru na kojoj se među sudionicima iz 42 države nalazi i Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara i izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora.

Prvog dana boravka u Turskoj gradonačelnika Vukovara sa suradnicima i ostalim uzvanicima iz Hrvatske primio je gradonačelnik jedne od 30 gradskih provincija Izmira – Konak Izmira dr. Hakan Tartan. Prijem je organiziran, među ostalim, kako bi potpisali protokol budućeg prijateljskog povezivanja gradova Vukovara i Konak - Izmira. Tijekom susreta dvojica gradonačelnika već su razgovarali o mogućnostima međusobne suradnje u gospodarstvu, edukaciji i kulturi.

Druga godišnja Konferencija Svjetskih umjetničkih igara otvorena je 22. rujna, u radu sudjeluje oko stotinu sudionika iz 42 države svijeta. Skupu su se prigodno obratili, među ostalim, počasna konzulica Hrvatske u Izmiru Candan Corbacioglu, veleposlanik Hrvatske u Turskoj Dražen Hrastić, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i gradonačelnik Vukovara i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Željko Sabo, koji se nazočnima obratio slijedećim riječima:

„Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast da pozdravim sve prisutne i kao izaslanik Predsjednika Sabora i kao gradonačelnik grada Vukovara.

Grad Vukovar je među prvima prepoznao vrijednost i plemenitu ideju Svjetskih Umjetničkih Igara i surađuje sa Glavnim Uredom WAG-a, već tri godine. Zajedno smo organizirali 2 umjetničke slikarske kolonije i jednu keramičku. Svjetske umjetničke Igre su kroz svoju međunarodnu organizaciju dovele niz poznatih umjetnika-koji su gradu heroju Hrvatske donirali svoje umjetničke radove, koje s ponosom čuvamo u muzeju grada Vukovara. Ta suradnja, organizacija kolonija nastaviti će se i u buduće. Namjeravamo suradnju proširiti i s izgradnjom Umjetničkog grada, te raznim edukativnim programima vezanim uz umjetnost i mirovne studije.

Kao gradonačelnik jednog od gradova domaćina Igara i saborski zastupnik pokrenuo sam inicijativu da ovaj projekt bude i službeno priznat kao projekt od posebnog interesa Republike Hrvatske. Neka su ministarstva to već prepoznala, a to da me Predsjednik Sabora RH ovlastio da u njegovo ime pozdravim sudionike ove Konferencije, potvrđuje da je projekt naišao na odobravanje u našim institucijama. Ponosni smo da je pokrenut iz Hrvatske i da će Hrvatska biti domaćin Prvih Igara.

U ime Predsjednika Sabora i svoje, još jednom koristim priliku da Vas sve skupa srdačno pozdravim i zaželim svim sudionicima Igara 2013. godine ugodan boravak u Hrvatskoj, posebno u mom gradu Vukovaru. Organizatorima Konferencije, Nacionalnom Odboru Turske čestitam na izvrsnoj organizaciji".

Predsjednik organizacije Svjetskih umjetničkih igara Peter Weisz govorio je općenito o igrama, dopredsjednica WAG-a Jasminka Paunović predstavila je Igre 2013. U Hrvatskoj, Siniša Mitrović, član Grada Vukovara u odboru WAG-a predstavio je program Mirovni studij kao jedan od programa Edukacije, arhitekt Tihomir Kostić, prezentirao je projekt Umjetnički grad.

U sklopu održavanja 2. godišnje Konferencije WAG-a sudionici su sudjelovali u radnim grupama na kojima se razgovaralo o načinu rada i organizaciji Svjetskih umjetničkih igara. U programu je predviđeno razgledanje povijesnih znamenitosti Izmira u kojem živi oko četiri milijuna stanovnika, a gosti iz Hrvatske imali su posebne susrete sa počasnom konzulicom RH u Izmiru Candan Corbacioglu i veleposlanikom RH u Turskoj Draženom Hrastićem. Među sudionicima iz Hrvatske još su se nalazili predstavnici gradova Ludbrega i Umaga.

video

{gallery}2012/09/23/01{/gallery}