Gradonačelniku Vukovara Željku Sabi stigao je odgovor na upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kojim je ukazao na problem koji je nastao nakon zatvaranja (riječnog) graničnog prijelaza za pogranični promet Vukovar-Bač/Vajska na Dunavu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u dopisu gradonačelniku Vukovara navodi kako je u siječnju ove godine hrvatska strana diplomatskim putem obavijestila srbijansku stranu da nakon 1. srpnja 2013. godine, odnosno od datuma ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, postojeći Sporazum o pograničnom prometu, koji je u privremenoj primjeni od 1997. godine (Uključujući i pojedine članke Ugovora o graničnim prijelazima) više se neće moći nastaviti primjenjivati, jer takav pogranični režim nije u skladu sa zakonodavstvom EU. Tom prigodom Republika Hrvatska je ponovila poziv da bi što prije trebalo započeti s pregovorima o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovi teksta hrvatskog prijedloga novog Sporazuma i poziva za početak pregovora, dostavljenih još sredinom 2011. godine. Ovome valja dodati da su Europska komisija i predstavnici veleposlanstva Kraljevine Nizozemske posebno o planovima uređenja pitanja povezanih uz režim prelaženja granice bili redovito informirani kroz izvješća i razgovore o toj temi.

Na žalost srbijanska strana cijelo to vrijeme nije pokazala interes da sa Republikom Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen s zakonodavstvom EU i koji bi onda osigurao lakše prelaženje granice i boravak u susjednom pograničnom području i nakon ulaska RH u EU. Među ostalim, takvo stanje imalo je za posljedicu prekid plovidbe Dunavom trajekta "Golubica", koji je povezivao Vukovar i vojvođansku općinu Bač, za čiju je nabavu Kraljevina Nizozemska izdvojila oko milijun eura.

Prema navodima u dopisu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova tek 27. srpnja 2013. godine srbijanska strana uputila je obavijest da je voljna započeti pregovore a njihov početak je planiran za rujan ove godine. Vjeruje se da će u radu na usuglašavanju novih ugovora određivanja lokacije Vukovar-Bač/Vajska, kao graničnog prijelaza za pogranični promet preko Dunava (koji je predviđen u hrvatskom prijedlogu novog Ugovora o graničnim prijelazima) biti prihvatljivo objema stranama te da će po potpisivanju novog Ugovora o graničnim prijelazima i novog Sporazuma o pograničnom prometu stanovnici pograničnog područja s obje strane granice ponovo moći lakše i jednostavnije prelaziti granicu i boraviti u susjednom pograničnom području.

{gallery}2013/08/13/02{/gallery}