{gallery}2014/05/16/05{/gallery} Prigodnom svečanosti 16. svibnja 2014. godine obilježen je početak radova na izvedbi stalnog postava Muzeja vučedolske kulture i Arheološkog parka Vučedol. Uspješnom početku radova, među ostalim, nazočili su ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar turizma Darko Lorencin, zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Jakša Puljiz, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, povjerenik Vlade RH za grad Vukovar Damir Grizelj i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, koji su govorili o ostvarivanju toga zahtjevnog i vrijednog projekta s arheološkim lokalitetom europskog značaja ukupne vrijednosti nešto više od 130 milijuna kuna.

Projekt Muzej vučedolske kulture i Arheološkog parka Vučedol zajednički je interdisciplinarni razvojni projekt Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji s Gradom Vukovarom i Vukovarsko-srijemskom županijom koji se priprema za financiranje iz EU fondova.
Za radove na stalnome postavu muzeja Ministarstvo kulture izdvojilo je 15 milijuna kuna i njim završava faza koja je obuhvatila izgradnju i Muzeja vučedolske kulture te pripreme za projektnu dokumentacije Arheološkog parka Vučedol. Na današnjoj svečanosti posebno je naglašeno kako se radi o početku novoga multifunkcionalnog projekta koji, s jedne strane obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkoga lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski te sportsko-rekreativni centar, koje je u cijelosti osmislio Ministarstvo kulture.
Tijekom obraćanja i izlaganja bilo je riječi o razvojnim mogućnostima očuvanja, obnove, prezentacije i promocije te povećanja vidljivosti arheološkog lokaliteta Vučedol, uz istovremeni razvoj turizma, maloga poduzetništva, a time i zapošljavanja te bolju socijalnu koheziju, a u konačnici gospodarski oporavak grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, jačanju regije i ostvarivanju ciljeva Strategije Europske unije za Dunavsku regiju.
Za sudionike svečanosti organizirani su i prigodna izložba o povijesti lokaliteta i istraživanjima, video projekcija, razgledavanje muzejske zgrade, te obilazak prostora parka. Projekt je interdisciplinaran i sastoji se od dvije cjeline - znanstveno-arheološke te turističko-ugostiteljska i sportsko-rekreativne cjeline. Prema planu, do kraja prvoga kvartala iduće godine dovršit će se potrebna dokumentacija, radovi bi trebali početi u drugome kvartalu 2015. godine, a do 2018. godine bi radovi trebali biti završeni.
Projekt Vukovar - Vučedol - Ilok financira hrvatska Vlada s 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) sa 75 posto u ukupnom iznosu od nešto više od 226 milijuna kuna (nešto više od 30 milijuna eura), a dio je nacionalne i regionalne strategije zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine i njezine obnove, što ga je 2004. godine pripremila stručna skupina pri Ministarstvu kulture. Dio toga projekta završen je 2011. godine kada je svečano otvorena obnovljena spomenička cjelina kompleksa dvorca Eltz u Vukovaru, a stalni postav današnjega Gradskog muzeja Vukovar s novim muzejsko-galerijskim i multikulturalnim centrom otvoren je 24. siječnja ove godine.