{gallery}2014/05/28/01{/gallery}"Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša" naziv je 7. Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji se održava 28.-30.svibnja u vukovarskom hotelu Lav u organizaciji dvotjednika „Glasa Slavonije" za poljoprivredu i selo „Agroglas" i suorganizaciji Hrvatskog društva za proučavanje obrade tla i International Soil Tillage Research organization, a pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede.

Prvog dana skupa održava se okrugli stol pod nazivom „Poljoprivreda nakon poplava" sa renomiranim sudionicima iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Škotske. Naime, prof. dr. sc. Blair McKenzie predstavnik je ISTRO-a, međunarodne organizacije za proučavanje obrade tla, koja je suorganizator skupa, te će prenijeti škotska iskustva u borbi s poplavama, dok će prof. dr. sc. Marta Birkaš govoriti o prilagodbi sustava obrade tla klimatskim promjenama, a prof. dr. sc. Jasna Šoštarić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te dr. sc. Marko Josipović s Poljoprivrednog instituta o sustavima gospodarenja vodom u poljoprivrednoj proizvodnji. Moderatori okruglog stola su prof. dr. sc. Bojan Stipešević i prof. dr. sc. Danijel Jug s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Ostali sudionici okruglog stola su prof. dr. sc. Snježana Mladenović Drinić i prof. dr. sc Vladan Bogdanović iz Srbije, Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije te dr. sc. Željko Kraljičak, zamjenik župana OBŽ-a, dok će Marina Kalistović iz podružnice Savjetodavne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji prenijeti neposredna iskustva iz poplavljenih područja.

Na svečanom otvorenju znanstveno-stručnog skupa sudionike skupa pozdravio je i povjerenik Vlade RH za Grad Vukovar Damir Grizelj izrazivši tom prigodom posebno zadovoljstvo zbog nazočnosti velikog broja studenata poljoprivrednog fakulteta koji će aktivno sudjelovati u radu skupa na kojem će znanstvenici zasigurno ponuditi mnoge odgovore na pitanja o poljoprivredi kao strateškoj grani .