{gallery}2014/07/17/03{/gallery} Gradsko vijeće Grada Vukovara nije konstituirano u prvom pokušaju. Sjednica je sazvana 17. 07. 2014. godine nakon što su 15. lipnja u Vukovaru održani prijevremeni izbori na kojima je najviše uspjeha imala koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ koja u Vijeću ima deset vijećnika. Po pet vijećnika ima koalicija SDP-HNS-SU i koalicija stranaka SDSS-SNS-NSS. Jednoga vijećnika u Gradskome vijeću ima će HDSSB.

Prvom pokušaju konstituiranja Gradskoga vijeća Grada Vukovara odazvalo se 20 vijećnika:

HDZ, HSPAS, HSS, HČSP, DC i BUZ SDP, HNS i SU SDSS, SNS I NSS
1. Nikola Mažar 1. Goran Bošnjak 1. Dejan Drakulić
2. Krešimir Raguž 2. Nenad Bučko 2. Nebojša Vidović
3. Marina Jokić 3. Darko Buljan, 3. Srđan Kolar
4. Pilip Karaula 4. Zoran Konjević 4. Miroslav Mikerević
5. Tomislav Šota 5. Biljana Gaća 5. Nebojša Bajić
6. Mirjana Semenić-Rutko    
7. Alen Jakumetović,    
8. Igor Gavrić    
9. Radivoj Đurić,    
10. Robert Rapan    


Vijećnica Slavica Jelinić iz koalicije HDSSB, HSP, A-HSS, HZ, ABH, OS,ZZH nije se odazvala pozivu na konstituirajuću sjednicu.
Na sjednici je podneseno i prihvaćeno izvješće Mandatne komisije (Alen Jakumetović, predsjednik, Darko Buljan i Marina Jokić –članovi) i imenovana Komisija za izbor i imenovanja (Nikola Mažar, predsjednik, Mirjana Semenić-Rutko, Marina Jokić, Biljana Gaća, Nebojša Bajić-članovi).
Kod izbora predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara niti jedan predloženi kandidat (Igor Gavrić ispred koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ i Goran Bošnjak ispred koalicije SDP-HNS-SU) nije dobio potrebnu većinu glasova tako da predsjednik Gradskog vijeća nije izabran nakon čega je Pilip Karaula, koji je predsjedavao sjednicom do izbora predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara, prekinuo konstituirajuću sjednicu.
Zakonski slijedi sazivanje nove konstituirajuće sjednice u roku idućih 30 dana.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, nakon prekida konstituirajuće sjednice vidno razočaran nastalom situacijom, izjavio je za medije: „Kao što sam i najavljivao u svojoj predizbornoj kampanji, nakon povjerenja koje su mi dali građanke i građani Vukovara na izborima, od prvog dana preuzimanja vlasti krenuli smo raditi na ostvarivanju ciljeva kako bi svim stanovnicima grada Vukovara bilo bolje. Bolje svima u gradu Vukovaru, od najmlađih Vukovaraca do umirovljenika, bez obzira pripada li netko većinskom ili manjinskom narodu, bez obzira na vjersku pripadnost, razna politička ili neka druga opredjeljenja. Sve smo odradili da pomognemo obiteljima čija djeca pohađaju osnovnu školu izdvajanjem za besplatne udžbenike preko 600 kuna za 2.081 učenika. Radili smo sa gradskim službama danonoćno na pripremi gradskog proračuna, pripremili javnu nabavu za udžbenike, ali današnjim postupanjem određenih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Vukovara očito nije svima cilj da bude bolje svima u gradu Vukovaru. Zaista mi je nevjerojatno da postoje ljudi koji su dobili povjerenje građana da rade za opće dobro, a koji nisu digli ruku i podržali većinu koja je uvjerljivo dobila izbore. Što će reći Vukovarke i Vukovarci, što će reći obitelji čija djeca očekuju besplatne udžbenike i pomoć za život dostojan Vukovara? Poručujem svima - nećemo se predati, iako smo na ovakav način dovedeni u vrlo nepovoljnu situaciju".