{gallery}2014/08/26/01{/gallery} Ovogodišnji Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja - 25. kolovoza otvorio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na terasi Agencije za plovne putove u Vukovaru.
Brojnoj publici prvi se obratio direktor festivala Igor Rakonić koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način dali podršku festivalu te istaknuo kako ovogodišnji festival ima i poseban humanitarni karakter, a prihod od svih prodanih ulaznica bit će usmjeren na obnovu prostorija Studija kreativnih ideja u poplavom pogođenoj Gunji.
Gradonačelnik Vukovara i domaćin festivala Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što se Vukovar film festival razvija i raste, a repertoar je svake godine sve bolji. Podsjetio je da ovogodišnji festival traje šest dana te da se filmovi prikazuju na pet lokacija u Vukovaru te u Županji i Vinkovcima. »Ove smo godine siromašniji, jer je festival bez šlepa na Dunavu na kojem su se ranijih godina prikazivali filmovi ali i bogatiji za novoizgrađeni Cinestar«, rekao je gradonačelnik Ivan Penava i dodako kako festival šalje sasvim drugačiju sliku o Vukovaru od one koja se često prikazuje u medijima".
Pozdravne riječi uputio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić čestitajući direktoru festivala Igoru Rakoniću koji je kroz sve ove godine pokazao kako se na kulturnom planu razvija suradnja među podunavskim zemljama »što je put i za gospodarsku suradnju«.
Otvarajući festival na terasi Agencije za plovne puteve, pomoćnik ministrice kulture Berislav Šipuš čestitao je »onima koji su ovaj festival izmislili, promislili, domislili i osmislili«. Istaknuo je kako čestita »i onima koji festival podržavaju jer je riječ o stvari koja je neprocjenjiva, dakle o kulturi, kulturi dijaloga, kulturi slušanja, gledanja, prepoznavanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg«.

Odmah nakon otvorenja publika je pogledala kratkometražni hrvatski film Jasne Nanut pod nazivom „Zajedno" te dugometražni njemački igrani film Dietricha Bruggemanna „Križni put", dobitnika Srebrnog medvjeda za scenarij te Nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu 2014.
Osmi Vukovar film festival prati i žiri u sastavu: Branka Šömen, Milena Zupančić i Daniel Rafaelić, a predviđene su nagrade za najbolji dugometražni igrani film, nagrada za kratki igrani film i nagrada za najbolji dokumentarni film.
Na 8. VFF će biti prikazan 81 film u 12 kategorija od kojih su tri – dugometražni, kratki i dokumentarni film, natjecateljske.