{gallery}2014/09/09/04{/gallery} Gradonačelnik Vukovara sa svojim zamjenicima Marijanom Pavličekom i Marijom Budimir održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o mjerama za poticanje pokretanja obrta te poticajima u poljoprivredi.
Grad Vukovar je početkom rujna objavio „Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje troškova pokretanja obrta i osnivanja jednostavnog trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću u 2014. godini". Osobe koje u 2014. godini otvore obrt sa sjedištem na području Grada Vukovara pozvane su na podnošenje zahtjeva za sufinanciranje u iznosu do 10.000,00 kuna za pokriće dijela troškova otvaranja obrta ili osnivanja j.d.o.o odnosno administrativne troškovi, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, te nabavu softvera ili hardvera.

-U proračunu za prošlu godinu iznos pojedinačne bespovratne potpore iznosio je do 2.000,00 kuna, a osigurana proračunska sredstva 100.000,00 kuna. Mi smo za ovu godinu iznos pojedinačne potpore podigli do 10.000,00 kuna ili za 500 posto, a osigurana proračunska sredstva iznose 300.000,00 kuna ili 300 posto više . Nakon projekta besplatnih udžbenika za naše osnovnoškolce, slijede daljnji koraci i težište stavljamo na gospodarstvo – kazao je gradonačelnik Ivan Penava i dodao kako će iz gradskoga će proračuna, za razliku od prethodne godine, Vukovarskoj razvojnoj agenciji (VURA) biti isplaćeno pola milijuna kuna iz gradskoga proračuna u svojstvu davanja jamstva i potpora vukovarskim poduzetnicima.
Na upit o iznajmljivanju poslovnih prostora za 1 kunu, mogućem otkupu poslovnih prostora i stvaranju Obrtničke ulice u središnjoj ulici Dr. Franje Tuđmana u Vukovaru, gradonačelnik Ivan Penava ističe kako je za prvi korak na tom višegodišnjem putu u gradskom proračunu za ovu godinu osigurano 3 milijuna kuna, u tijeku su i određene radnje na ovu temu, a u svemu će se koristiti i pozitivna iskustva drugih gradova.
Nova je mjera nove gradske vlasti Vukovara i poticaj razvoju poljoprivrede za što je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 300.000 kuna, namijenjenih prvenstveno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za eko-proizvodnju, nove nasade i osiguranje usjeva. - Raniji proračuni nisu sadržavali ovu stavku, a mi ćemo je u idućoj godinu čak i udvostručiti – naglasio je zamjenik Marijan Pavliček i najavio kako se za objavu javnog poziva i natječaja samo još čeka suglasnost Ministarstva poljoprivrede.