{gallery}2014/09/11/01{/gallery}Šesti hrvatski slavistički kongres u suorganizaciji Hrvatskoga filološkoga društva i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvoren je 10. rujna 2014. godine u vukovarskom Dvorcu Eltz tradicionalnom dodjelom nagrada.

Sudionike kongresa prigodnim riječima pozdravio je izaslanik gradonačelnika Vukovara, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, koji je biranim riječima zahvalio organizatorima što su izabrali Vukovar za afirmaciju kroatistike u slavenskim, a time i svjetskim akademskim sredinama, te svim sudionicima zaželio ugodne trenutke u našem gradu za vrijeme trajanja kongresa od 10. do 13. rujna.

Tradicijski Hrvatski slavistički kongres održava se svake četiri godine. Ovogodišnji kongres okupio je 270 domaćin i inozemnih slavista oko središnje teme "Antun Gustav Matoš i Hrvatska mlada lirika". Među sudionicima je tridesetak inozemnih znanstvenika iz Poljske, Austrije, Njemačke, Mađarske i Vojvodine. U Vukovaru su tako došli i predstavnici nekih od najreprezentativnijih institucija u regiji – Sveučilišta u Grazu, Instituta za slavistiku u Beču, sveučilišta iz Poznanja, Krakova, Varšave, te Šleskog sveučilišta. Osam je tematskih sekcija Kongresa raspoređenih na pet paralelnih programskih cjelina koje obuhvaćaju cijeli raspon hrvatske filologije, od hrvatskoglagoljske i paleoslavističke problematike do suvremenog jezika i književnosti.

„Zadaća ovakvih skupova je promicati kroatistiku ponajprije kroz njezinu afirmaciju kod njoj srodnih filologija u najpriznatijim slavističkim, odnosno, slavenskim akademskim sredinama te, preko njih, i na zapadnoeuropskim i svjetskim sveučilištima", kazao je Stipe Botica, predsjednik organizacijskog odbora VI. Hrvatskog slavističkog kongresa.

Prvi dan Kongresa obilježila su plenarna predavanja istaknutih stručnjaka iz područja jezikoslovlja, književnosti i kulture. Akademik Pavao Pavličić održao je predavanje "Vukovar i njegovi velikani", profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marko Samardžija govorio je na temu "Slavonski doprinos opisu i kodifikaciji općehrvatskoga standardnog jezika do polovice XX. stoljeća". Inozemna gošća Margaret Dimitrova sa Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Sofiji održala je predavanje pod naslovom "Mlađi prijevodi hrvatskih glagoljaša s latinskog: prevoditeljske strategije i izbori".

Referatski dio Kongresa održava se u Vinkovcima, gdje će tim povodom drugoga dana skupa biti otvorena obnovljena rodna kuća Ivana Kozarca. Sastavni dio svakog Kongresa čine i stručni izleti, a ove godine sudionici će, uz Vukovar i Vinkovce, obići Vučedol, Tovarnik i Ilok te Đakovo. Nakon skupa bit će objavljen Zbornik svih predstavljenih radova.