{gallery}2014/09/25/01{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je danas novoizgrađene muzejske zgrade, a zatim i arheološku ekipu Muzeja i Filozofskog fakulteta pod vodstvom prof. dr.sc. Aleksandra Durmana sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mirele Hutinec, ravnateljice Muzeja vučedolske kulture. U sklopu sustavnih istraživanja provodi se terenska nastava za studente Odsjeka za arheologiju FF u Zagrebu pod vodstvom znanstvene novakinje Danijele Roksandić.

Gradonačelnik Vukovara je upoznat sa značajem lokaliteta i novog Muzeja te je uočen veliki potencijal razvoja Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatskog Podunavlja te cijele Republike Hrvatske.

Muzej vučedolske kulture osnovan je Uredbom Vlade Republike Hrvatske 21. veljače 2013. godine i ta novoosnovana muzejska institucija od posebnog je značaja za Republiku Hrvatsku. Novoizgrađena zgrada Muzeja, Radionice starih zanata, Megaron ljevača bakra kao i obnovljena Villa Streim nalaze se na arheološkom lokalitetu Vučedol i čine sadržaj budućeg arheološkog parka.

Arheološki lokalitet Vučedol jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi i eponimni lokalitet jedne kulturne pojave koja je u vrijeme eneolitika, u trećem tisućljeću prije Krista, zauzimala prostor današnjih dvanaest europskih zemalja. Znanstvene spoznaje temeljene na proučavanju arheoloških nalaza iz sustavnih interdisciplinarnih istraživanja lokaliteta Vučedol, te brojnih vučedolskih lokaliteta na prostoru rasprostiranja kulture bila su osnova za muzeološku koncepciju koja će biti prezentirana brojnoj zainteresiranoj publici i posjetiteljima iz cijele Hrvatske, čitavog Podunavlja, Europe i šire. Radovi na stalnom postavu upravo su u završnoj fazi, a otvorenje muzejskih prostora planira se do sredine 2015. godine.

Sustavna arheološka istraživanja Vučedola započeo je Gradski Muzej Vukovar i Filozofski fakultet 1984. godine i trajala su do 2013. godine, a od 2014. godine nositelj istraživanja je novoosnovani Muzej vučedolske kulture u suradnji sa Filozofskim fakultetom iz Zagreba i Gradskim muzejom Vukovar. Arheološka istraživanja već treću godinu tijekom mjeseca rujna provode se na Kukuruzištu Streim, na najvišoj točki na kojoj se planira izgradnja planetarija u sklopu Arheološkog parka. Ove sezone istražen je dio vučedolskog naselja sa novim horizontom vučedolskih kuća. Od posebnog značaja je definiranje bedema na rubu naselja i po prvi puta na podnici vučedolske kuće zabilježena kupolasta peć. Po svojim dimenzijama i arhitekturi kuće su jedinstvene i prikazuju urbanizam kasnovučedolskog naselja.