{gallery}2014/09/25/02{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je danas Javnu vatrogasnu postrojbu Vukovar. Zapovjednik JVP Vukovar Zdenko Jukić upoznao je vukovarskog gradonačelnika s radom postrojbe, vatrogasnim domom, vozilima i opremom koju vatrogasci koriste te osposobljenošću djelatnika.

Javna vatrogasna postrojba trenutačno zapošljava 40 djelatnika od kojih 39 profesionalnih vatrogasaca, a njihov rad je organiziran u četiri smjene. Vatrogasna postrojba raspolaže s dva navalna vatrogasna vozila, vatrogasnom cisternom, vatrogasnim vozilom za gašenje vodom, pjenom, prahom i ugljičnim dioksidom, vatrogasnim vozilom za spašavanje s visina, vatrogasnim tehničkim vozilom, kombi vozilom za prijevoz vatrogasaca i opreme te dva zapovjedna vozila. Dvadeset djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar pripadnici su državne intervencijske postrojbe RH koji su dodatno osposobljeni za gašenje požara otvorenih prostora na priobalju.

Profesionalni vatrogasci 2003. godine useljavaju u obnovljenu zgradu vatrogasnog doma na sadašnjoj adresi Trg Matije Gupca 2, koja je u Domovinskom ratu bila uništena. U zgradi vatrogasnog doma u Vukovaru djeluje Javna vatrogasna postrojba, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vukovar i od 2004. godine Vatrogasna zajednica grada Vukovara, koja objedinjuje JVP Vukovar, DVD Vukovar i DVD Sotin. U vatrogasnom domu djeluje i Gradski puhački orkestar Vukovar.

Počeci vatrogastva u Vukovaru sežu daleke 1875. godine osnivanjem Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukovar . Danas društvo broji oko 100 članova, od kojih 15 operativnih, koji po potrebi pomažu kolegama profesionalnim vatrogascima. Iz dobrovoljnog vatrogasnog društva proistekla je Teritorijalna profesionalna vatrogasna jedinica Vukovar, osnovana 1971. godine, koja je zapošljavala 47 vatrogasaca.