{gallery}2014/10/02/05{/gallery} Gradonačelnik Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, u pratnji direktora gradske tvrtke „Tehnostan" Ivana Kamerle, obišli su danas naselje Olajnica na poziv Ivice Gašpara, koji je u ime dvadesetak stanara ulaza 9-12 zatražio pomoć u rješavanju problema s prokišnjavanjem krovišta višestambene zgrade na kojoj obnova nikad nije završena do kraja. Naime, izvođač radova, tvrtka „Rad" Đakovo, otišao je u stečaj i likvidaciju.
Tijekom obilaska stanova na najvišem katu zatečeno je katastrofalno stanje zbog čega su neki stanari čak bili primorani iseliti, dok neki u slučaju kišnog vremena postavljaju plastične posude kao zaštitu u dnevnom boravku. Očajne stanare zanimalo je samo jedno – kada će postojeće stanje biti sanirano kako bi imali život dostojan čovjeka?
Prema riječima Ivana Kamerle, direktora tvrtke „Tehnostan" koja upravlja višestambenim zgradama u gradu Vukovaru, o toj problematici upozoravali su od 2000. godine nadležno ministarstvo obnove, nadzorne inženjere, izvođače radova i druge čimbenike u obnovi zgrada zahtijevajući sanaciju krovišta. -Rekonstrukcija krovišta, sanacija fasade, rekonstrukcija dizala i slični radovi ili popravci spadaju u „poboljšavanje zgrade". Takvi veći zahvati su investicije za koje treba pribaviti znatna materijalna sredstva koja u pravilu premašuju sredstva na zajedničkoj pričuvi zgrada. Na stambenim zgradama Olajnica 9-12 potrebno je sanirati kompletno krovište za što je potrebno oko 2 milijuna kuna – kaže direktor „Tehnostana".
-Kad čovjek vidi sve ovo ostaje šokiran. Moram naglasiti kako smo često ukazivali da razglednica Vukovara ima i svoje drugo lice o čemu svjedoči i ova situacija sa problemima stanara kojima prokišnjavanje krovišta uništava život, a državi imovinu o kojoj nadležne državne institucije loše gospodare. I ovi sugrađani su upozoravali da im ništa ne znači sjaj šetnice i novi asfalt na ulici kad žive u ovakvim uvjetima. Problem je jako velik i moramo se svi skupa pozabaviti pitanjem nekvalitetne obnove, neriješenim pitanjem otkupa stanova i lošeg gospodarenja stanovima te kako prebroditi nadolazeću zimu s obzirom na blokadu računa „Tehnostana". Često smo svjedoci kako se mnogi vole zaklinjati u grad Vukovar, a onda za Vukovar i njegove građanke i građane ne čine gotovo ništa - rekao je gradonačelnik Ivan Penava, te obećao pomoći sugrađanima koji sa strepnjom očekuju nadolazeće zimske dane.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček je iznio prijedlog s kojim je upoznat i Državni uredu za stambeno zbrinjavanje, da se od prodaje državnih stanova 20 posto sredstava, a maksimalno 2 milijuna kuna, namijeni hitnim intervencijama kakva bi bila i ova u naselju Olajnica.