{gallery}2014/10/08/01{/gallery} Memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik startala je iz Vukovara šestu godinu za redom 08. listopada u spomen na velečasnog Ivana Burika, mučki ubijenog od strane srbijanskih paravojnih postrojbi i lokalnih tovarničkih srpskih dobrovoljaca 8. listopada 1991. godine u župnoj kući u Tovarniku. U organizaciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika pedesetak sudionika pretrčati će 27 kilometara do posljednjeg počivališta vlč. Burika na tovarničkom groblju sv. Križa.
Nakon molitve kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku, start ovogodišnje utrke označila je najviše rangirana Hrvatica na međunarodnoj političkoj ljestvici i kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u pratnji vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Svečanost na pješačkom mostu „Jean-Michel Nicolier" u središtu Vukovara uveličali su i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić te zamjenik i zamjenica gradonačelnika, Marijan Pavliček i Marija Budimir.
U sklopu posjeta Vukovaru na Dan neovisnosti Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odala je počast žrtvama masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, a vijenac je položila i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske. U gradskoj vijećnici Kolinda Grabar Kitarović sastala se s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a nakon toga posjetila je udrugu „Sunčica" gdje je razgovarala sa ženama silovanim u Domovinskom ratu. Tijekom cjelodnevnog programa bilo je vremena i za druženje s građankama i građanima u središtu Vukovara.