{gallery}2014/10/22/05{/gallery} Hrvatski državni sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.
Grad Vukovar je i ove godine uputio javni poziv za predlaganje programa obilježavanja na koji su predlagatelji dostavili, uglavnom, već tradicionalne i prepoznatljive sadržaje.
Program obilježavanja 18. studenoga - Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. predstavio je na medijskoj konferenciji 22. listopada gradonačelnik Ivan Penava u nazočnosti zamjenika Marijana Pavličeka i zamjenice Marije Budimir te predsjednika Savjeta za branitelje Tomislava Josića i administrativnog tajnika gradonačelnika za protokol i odnose s javnošću Tomislava Čorka.
- Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine traje od 11. do 20. studenoga pod trajnim sloganom: "VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG PIJETETA". U desetak dana imat ćemo prigode sudjelovati i svjedočiti na predstavljanju knjiga, zbornika radova, multimedijalnim izložbama, znanstveno-stručnim skupovima, sportskim događanjima, paljenju svijeća i polaganju vijenaca na odar poginulih u obrani grada 1991. godine, molitvama i misama. Središnji programi održavaju se 18.,19. i 20. studenoga. Program 18. studenoga započinje u dvorištu Opće bolnice Vukovar, nastavlja se Kolonom sjećanja koju će ove godine predvoditi pripadnici 4. bojne treće gardijske brigade Zbora narodne garde, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će se nakon prelaska 5,5 kilometara Križnog puta odati počast poginulim junacima Vukovara polaganjem protokolom određenih vijenaca. Molitvu i misu za sve poginule predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Program toga dana završit će paljenjem svijeća u svim gradovima u Republici Hrvatskoj pod sloganom: "I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI!" – rekao je gradonačelnik Ivan Penava o središnjem danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
Sutradan, 19. studenoga, program je posvećen žrtvama Borovo naselja za Domovinu i započinje u 9,30 sati ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice "Borovo commerce" u organizaciji udruge „Vukovarske majke". Kolona sjećanja ulicama Borovo naselja zatim kreće prema župnoj crkvi Gospe Fatimske gdje će Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić. Nakon toga odat će se počast hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Borovu selu i bačenim, najvjerojatnije, u Dunav kao i zakopanima u zajedničku grobnicu kod farme "Lovas" u Borovu selu.
Žrtvama srpskih koncentracijskih logora i mučenicima masovne grobnice na Ovčari posvećen je 20. studenoga. Tradicionalni programi održat će se u „Veleprometu" u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Misu će predvoditi župnik župe BDM Kraljice Mučenika Mato Martinković. Pod sloganom "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga" Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja organizira mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do masovne grobnice na Ovčari. Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja upriličit će prigodni program na Ovčari pod sloganom: "Ovčara, bol koja se nikada ne zaboravlja!" U župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika na Sajmištu slavit će se još jedna večernja sveta misa, koju će predvoditi tovarnički župnik Stjepan Vukovac, za sve žrtve masovne grobnice Ovčara.
Pozivam sve građanke i građane Republike Hrvatske i sve one koji se prema žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu odnose s pijetetom, neka nam se pridruže u odavanju dužne počasti svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pojasnio kako drugih i posebnih pozivnica neće biti. Vukovarski gradonačelnik je unaprijed zahvalio i svima onima koji neće moći biti u Vukovaru, a u svojim mjestima ili u svojim prozorskim oknima zapalit će svijeću za poginule junake Vukovara.
Službeni program obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2014.