{gallery}2014/12/03/03{/gallery}Grad Vukovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je 28. listopada 2014. godine Javni natječaj „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije za fizičke osobe u gradu Vukovaru". Pod obnovljive izvore energije koji se subvencioniraju ovim natječajem smatraju se solarni kolektorski sustav za grijanje i pripremu potrošne tople vode i sustav za grijanje i pripremu potrošne tople vode na pelete.

Prijava na natječaj trajala je zaključno s 10. studenoga 2014. godine. Pristiglo je deset prijava fizičkih osoba, od kojih se 3 odnose na ugradnju solarnog kolektorskog sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode, te 7 za ugradnju sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na pelete. Prijave su podnijeli: Zvonko Babijaš, Ružica Barišić, Branko Jovanović, Vlatko Kovačević, Ružica Marić, Vinko Mažar, Krešimir Raguž, Joakim Sabadoš, Pavao Sabljak i Šima Šesto.

Povjerenstvo za provedbu Javnog natječaja pregledalo je prijavljene obiteljske kuće i ocijenilo ih prema kriterijima za odabir. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava donio je odluku o prihvaćanju svih deset prijava za sufinanciranje i sa korisnicima sredstava u spomenutom programu 3. prosinca potpisao ugovore o međusobnim pravima i obvezama prema kojem korisnici sredstava radove moraju završiti do 31. prosinca 2014. godine.

Ukupna vrijednost pristiglih prijava iznosila je 328.209,87 kn s PDV-om, od kojih Grad Vukovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira vrijednost opreme i radova u iznosu od 134.469,73 kn s PDV-om.

Troškovi opreme i ugradnje navedenih sustava u kućanstvima sufinanciraju su se s nepovratnim sredstvima u visini do 50 posto vrijednosti sustava. Dio navedene potpore u visini do 40 sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a 10 posto sufinancira Grad Vukovar. Preostali dio iznosa za opremu i ugradnju odabranog sustava financira sam korisnik.

Treba naglasiti da se u 2013. godini za navedeni Program prijavilo tri korisnika od kojih je prihvaćena prijava dva korisnika, jednog za ugradnju sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na pelete i jednog za ugradnju solarnog kolektorskog sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Ukupna vrijednost pristiglih prijava u 2013. iznosila je 44.612,50 kn s PDV-om, od kojih je Grad Vukovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao vrijednost opreme i radova u iznosu od 22.306,25 kn s PDV-om.