×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/12/03/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/12/03/02

{gallery}2014/12/03/02{/gallery}U spomen na pilote Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobrance Antu Plazibata i Radu Grivu u gradu Otoku je komemoracijom obilježena 23. obljetnica pogibije hrabrih branitelja u Domovinskom ratu. Komemorativni skup održan je kod spomenika podignutog u središtu Otoka. Četvorica zrakoplovaca, pripadnika prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, poginuli su na bojnom zadatku u noći između 1. i 2. prosinca ratne 1991. Godine na bosutskoj bojišnici, nedaleko od otoka, kada je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa. Ustrojeni su na početku Domovinskog rata i poznatiji pod ratnim nadimkom Crne vrane, pomoću poljoprivrednih i sportskih zrakoplova dostavljali su pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, ali su i borbeno djelovali rabeći pritom i tzv. bojler bombe. Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjeli, oni su prvi hrvatski zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu.

U spomen na njih, kao i 27 branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu, položeni su vijenci i upaljene svijeće podno spomenika na središnjem trgu. Izaslanstvo Grada Vukovara i braniteljskih udruga Vukovara predvodila je zamjenica gradonačelnika Marija Budimir.