{gallery}2015/02/09/02{/gallery} Udruga Mađara grada Vukovara organizirala je 07. veljače već 7. tradicionalni Mađarski bal u Vukovaru. Među tri stotine sudionika nalazili su se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, voditeljica Ureda Vlade Republike Mađarske Judit Szabo, glavni konzul Mađarske sa sjedištem u Osijeku Antonio De Blasio i izvršni predsjednik Demokratske Zajednice Mađara Hrvatske Robert Janković.

Predsjednica udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović istaknula je kako se ideja o održavanju ovakve manifestacije pojavila odmah nakon osnivanja udruge 2008. godine: - Početak je bio dosta skroman. Oglašavanje, pronalaženje sponzora, pripremu kolača i još puno toga odrađivali smo sami. Danas možemo biti ponosni na sve ostvareno, a brojnost sudionika i nazočnost iznimno visokih uzvanika najbolja su nam potvrda. Mađarski bal se održava po uzoru na stare balove sa austrougarskih dvorova, pa se tako i kod nas otvara svečanim plesom '' Palotaš '', a nakon toga nastavljamo sa druženjem do ranih jutarnjih sati. Zadovoljni smo što iz godine u godinu dolazi sve više sudionika, Mađara iz Vukovara i okolice, širom Slavonije, pa čak iz Njemačke, Austrije i naravno Mađarske – rekla je Rozalija Jakumetović.

Sudionici Mađarskog bala s posebnim zadovoljstvom pozdravili su brojne uzvanike u svečanoj dvorani „V&S" na vukovarskom Sajmištu. Na gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penavu poseban dojam ostavilo je veselo ozračje na Mađarskom balu: - Lijepo je vidjeti mađarski narod tako raspoložen i rasplesan unatoč poteškoćama koje nas sve zajedno okružuju i pritišću. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je Udruga Mađara grada Vukovara jedna od najaktivnijih udruga. Svoju nacionalnu manjinu prezentirate u najsvjetlijem tonu i tako na najbolji način opravdavate dobivena sredstva za djelovanje. Grad Vukovar i ja osobno ćemo i ubuduće čvrsto podupirati rad udruge i sudjelovati u obnovi i realizaciji Mađarske kuće koju svi Mađari grada Vukovara nestrpljivo očekuju, ali i svi građani Vukovara, kako bi mogli vidjeti sva obilježja mađarske kulture, kuhinje,običaja – naglasio je u svom obraćanju gradonačelnik Ivan Penava.

Glavni konzul Mađarske sa sjedištem u Osijeku Antonio De Blasio dobro je upoznat sa radom Udruge Mađara grada Vukovara: Veselim se što sam opet prisutan na Mađarskom balu, koji je jedan od najboljih koje sam posjećivao u posljednjim godinama. Rad ove vrijedne udruge prepoznat je u državi Hrvatskoj, ali isto tako i u Mađarskoj. Mogu s ponosom reći kako je udruga Mađara u Vukovaru dosegla jednu zavidnu razinu organiziranosti, rada, prezentacije Mađara u Hrvatskoj.

Voditeljica Ureda mađarske Vlade Judit Szabo izrazila je ponos što je Vlada Republike Mađarske pružila pomoć u kupnji Mađarske kuće kao i zadovoljstvo ostvarenom suradnjom sa udrugom Mađara grada Vukovara. - Mađarska Vlada će i dalje pomagati u obnovi i uspostavi Mađarske kuće. Koristim priliku zahvaliti se predsjednici udruge Rozaliji Jakumetović , što je uspjela okupiti mađarsku zajednicu i svojim nesebičnim radom postigla sve što večeras punim srcem doživljavamo. Imate punu podršku Vlade Republike Mađarske za ono što činite danas i ono što ćete činiti u budućnosti. S ponosom se mogu vratiti u Mađarsku i podijeliti divna iskustva koje sam stekla ovdje s vama – rekla je Judit Szabo, voditeljica Ureda Vlade Republike Mađarske.