{gallery}2015/02/10/04{/gallery}Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Gradu Vukovaru je održan sastanak u svezi realizacije projekta Hrvatskih voda – „Uređenje i zaštita od poplava Otoka športova u Vukovaru".
U razmatranju projekta sudjelovali su gradonačelnik Ivan Penava, Marina Sekulić, pročelnica UO za kulturu i turizam, Žaklina Pul, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, Dražen Čulig, viši savjetnik za promet, predstavnici Lučke uprave Vukovar, Agencije za vodne putove, Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar, , restorana „Vrške", Zajednice športskih ribolovnih udruga grada Vukovara, Športsko-ribolovne udruge „Dunav", Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar, „Veleprometa" Vukovar i restorana „Vrške".
-Pozivanjem predstavnika Hrvatskih voda i zainteresiranih strana u gradu Vukovaru, koje su svojim radnjama i aktivnostima svakodnevno povezane s „Otokom športova", htio sam kroz prezentaciju i raspravu doći do jednog zajedničkog stava i društvenog konsenzusa, jer smatram kako o tom značajnom projektu i zahvatu mišljenja i odluke ne smiju biti pojedinačne. Grad će sa svoje strane dati maksimalnu podršku prilikom izdavanja potrebnih dozvola kako bi se što prije krenulo u realizaciju – istaknuo je nakon sastanka gradonačelnik Ivan Penava.
Cilj, svrhu i opis projekta predstavio je Mile Kunac, mag.ing.aedif., ovlaštenik za praćenje ugovora od strane Hrvatskih voda kao investitora, koji je podsjetio kako se „Otok športova" nalazi u samom centru grada Vukovara, na 1333 rkm rijeke Dunav. Nastao je pravocrtnim presijecanjem meandra rijeke Vuke na ušću u rijeku Dunav, čime je formirano novo (sadašnje) ušće i vodena površina, tzv. lučki akvatorij. U lučkom akvatoriju danas se nalaze privezi službenih plovila RH, te vezovi za ostale čamce. Na području „Otoka" nalaze se zgrade Veslačkog kluba, restorana Vrške i Agencije za vodne putove. Prosječna kota terena na „Otoku športova" je 82.3 m nm (nad morem), što ne osigurava obranu od visokih voda rijeke Dunav te su objekti na „Otoku športova" ugroženi. Zgrada Agencije za vodne putove projektirana je i izgrađena na način da podnosi poplavne valove Dunava, dok se ostala dva objekta pri pojavi visokih vodostaja Dunava redovito štite. Dosadašnje aktivnosti na obrani od poplava „Otoka športova" u Vukovaru uključivale su izgradnju privremenih nasipa te crpljenje vode.
Obloge pokosa nisu izvedene u cijelosti, dijelovi obaloutvrde su oštećeni tijekom Domovinskog rata i uslijed nedovoljnog održavanja u proteklom razdoblju.

-Prema Idejnom projektu planirana kota obrane od poplava iznosi 82.70 m nm (+650 cm na vodomjeru Vukovar), što je i navedeno u Vodopravnim uvjetima, koji su sastavni dio izdane Lokacijske dozvole. Na zahtjev Investitora, pri izradi Glavnog projekta kota obrane od poplava povišena je za 30 cm u odnosu na rješenje prikazano Idejnim projektom, tj. sa 82.70 m nm na 83.00 m nm (+680 cm na vodomjeru Vukovar), što odgovara početku mjera izvanrednog stanja brane od poplava Grada Vukovara. Obrana od poplava „Otoka športova" u Vukovaru provodi se do kote 83.00 m nm. U tu svrhu predviđena je izvedba zaštitnog zida te protupoplavne zaštite (u vidu montažno demontažnih elemenata) po obodu „Otoka športova", uz crpljenje zaobalnih procijednih voda na tom području – pojasnio je Mile Kunac.

Projektom uređenja i zaštite od poplava Otoka športova predviđeni su sljedeći zahvati: 1. Čišćenje dna akvatorija južno od pristupne ceste, 2. Nasipavanje dijela akvatorija sjeverno od projektirane ceste, 3. Rekonstrukcija obaloutvrde, 4. Rekonstrukcija rampe za spust čamaca, 5. Izvedba zaštitnog zida i protupoplavna zaštita, 6. Izvedba prometnih površina i izvedba pristupnih rampi, 7. Uređenje zelenih površina, pozornice i gledališta, 8. Obogaćivanje vodom lučkog akvatorija, 9. Oborinska odvodnja i evakuacija procjednih voda

Predviđeni troškovi izgradnje: 20.605.000,00 (PDV uključen)

Stanje razvoja projekta: Ishođena je lokacijska dozvola, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole.
Gradnja je predviđena iz sredstava Hrvatskih voda Planom upravljanja 2015. i 2016. godine.
Namjena objekta: Vodobrambeni nasip – obrana od poplava.
Projektant: Hidroing d.o.o. za projektiranje i inženjering, Tadije Smičiklasa1., 31000 Osijek
3D prikazi zahvata - „Uređenje i zaštita od poplava Otoka športova u Vukovaru".