{gallery}2015/02/19/01{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava zatražio je od ministra zdravlja Siniše Varge dodatna pojašnjenja u svezi medijskih napisa kao i neslužbenih informacija o promjeni naziva ustanove Opća županijska bolnica Vukovar u Bolnicu hrvatskih veterana.

-Upoznati smo sa činjenicom da je Vukovarsko-srijemska županija svoja prava i dužnosti osnivača ustanove za vrijeme trajanja sanacije ustupila Vladi RH te da je Vlada ovlaštena izmijeniti naziv ustanove. Imajući u vidu značenje ove ustanove za sve građane grada Vukovara, mišljenja smo da je ovakve odluke nemoguće donositi bez suglasnosti Grada Vukovara – navodi u svom traženju gradonačelnik Ivan Penava, ukazujući na važne činjenice tome u prilog.

Podsjećajući se na ulogu vukovarske bolnice tijekom 1991. za sve branitelje, ali i sve civilno stanovništvo grada Vukovara, gradonačelnik Penava izražava zadovoljstvo samom idejom da Vlada RH ovoj ustanovi prizna poseban status kojim će pokazati brigu i zahvalnost svim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata.

-Međutim, nipošto ne želimo da se vukovarska bolnica i branitelji iskoristite na način da dođe do deklarativno-formalne promjene u nazivu bolnice iza koje neće stajati nikakav realan koncept jer bi to značilo samo još jednu u nizu političkih manipulacija Vukovarom. Stoga bih Vas prije donošenja same odluke o promjeni statusa i naziva bolnice molio da me, kao i zainteresiranu javnost, upoznate sa samim konceptom veteranske bolnice, osobito: načinom funkcioniranja – prijema pacijenata na liječenje, nabavci dodatne medicinske opreme i aparata, prijema u službu dodatnog osoblja, proširivanje kapaciteta, predviđenoj cijeni usluge, predviđenom broju usluga koji se planira s obzirom na broj branitelja, načinom rješavanja složenih slučajeva koji zahtijevaju tretman u drugim bolnicama i na kraju izvor financiranja budući da spomenute stavke nema u proračunu – navodi u svom pismu ministru zdravlja gradonačelnik Vukovara.

U Vukovaru se očekuje da Opća županijska bolnica i ubuduće ostane ustanova za pružanje zdravstvenih usluga i svim građanima grada Vukovara te ostalih općina i gradova Vukovarsko-srijemske županije. Smatra se da promjena naziva ustanove ne smije imati za ishod ograničenje pružanja usluga građanima, u smislu pružanja usluga određenoj populaciji građana i ukidanje pojedinih odjela u bolnici.

-Slijedom navedenog želimo ukazati da Grad Vukovar u potpunosti podržava ideju Vlade RH o dodjeli posebnog statusa Općoj županijskoj bolnici Vukovar, proširenje djelatnosti ustanove radi pružanja posebne skrbi hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, mogućnost osiguranja financiranja pružanja usluga hrvatskim braniteljima od strane Vlade RH, no izričito se protivi bilo kakvim promjenama protivnim interesima građana grada Vukovara i djelatnika ustanove, a u konačnici i interesima hrvatskih branitelja" – navodi gradonačelnik Ivana Penava u svom obraćanju ministru zdravlja Siniši Vargi.