{gallery}2015/02/18/04{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor „Tehnostana" d.o.o Vukovar Kristijan Lovrenščak održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o isporuci toplinske energije i obračunu za plaćanje iste, koji je kod nekih stanara u višestambenim zgradama u gradu Vukovaru iskazan kroz velike iznose računa pristiglih na naplatu.
Direktor Lovrenščak podsjetio je na 1. rujan 2014. godine kada je stupio na snagu Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, a propisalo ga je Ministarstvo gospodarstva.
-U stanovima sa ugrađenim kalorimetrima ekstremne i velike račune rjeđe smo evidentirali. U stanovima sa alokatorima ili razdjelnicima mogući su takvi računi i u pravilu se javljaju u zgradama sa visokim postotkom negrijanih stanova. Recimo, na Olajnici 1-5 negrijanih je 120 od ukupno 193 stana ili čak 65 posto. U konkretnim slučajevima o kojima se ovih dana puno govori i piše, upravo je takav slučaj. Kao nepovoljna okolnost je i maksimalna udaljenost grijanog stana od toplinske podstanice kao i okruženost negrijanim stanovima, te krov. Prema našim saznanjima, kod 4.000 isporučenih računa za siječanj 2015. zabilježeno je pedesetak takvih slučajeva od kojih dva sa onesposobljenim razdjelnicima – rekao je direktor „Tehnostana".
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava složio se da se zaista radi o iznimno visokim računima za grijanje koje su pojedini građani dobili na naplatu.
-Toliko praznih stanova nema niti jedan drugi grad. Velike posljedice donosi i loša obnova. Uglavnom, radi se vrlo kompleksnom problemu. Najveći utjecaj na korekciju ekstremnih računa imala bi popunjenost, korištenje i grijanje stambenih prostora. Grad nema utjecaja na cijenu i obračun grijanja. Jedino što možemo, to i radimo. Radimo na mjerama energetske učinkovitosti za određene zgrade na Olajnici, ulazi 9-12, za koje će se uskoro predati natječajna dokumentacija za sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Treba staviti dodatnu termoizolaciju kako bi zgrade gubile što manje topline. Za neke je moguće rješenje i izgradnja vlastite toplinske podstanice iz sredstava zajedničke pričuve. Rješenje problema donijela bi izgradnja termoelektrane u Vukovaru kao što je bilo prvotno planirano, ali su tu investiciju aktualna Vlada i ministar Vrdoljak odlučili prebaciti u Osijek – odgovorio je gradonačelnik Penava na pitanje – što učiniti da se takva situacija promijeni?
Direktor Kristijan Lovrenščak naglasio je da prema Pravilniku suvlasnici zgrade raspodjeljuju između sebe sve gubitke nastale od podstanice prema stanovima, a negrijani stanovi indirektno „uzimaju" toplinu grijanim stanovima i zajedničkim prostorima te na taj način povećavaju utrošak toplinske energije grijanim stanovima. „Sam utrošak toplinske energije praznih stanova snose sami vlasnici" – pojasnio je prvi čovjek „Tehnostana".