{gallery}2015/05/03/03{/gallery} Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu Dana Grada Vukovara održana je u Hrvatskom domu, a započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje u počast poginulim, nestalim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima, te svim nevinim žrtvama Domovinskog rata.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u svom obraćanju pohvalio je rad gradskih vijećnika i posebno naglasio kako u Vukovaru nije mjesto dvojezičnim pločama. -Ispoštivat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča, jer one nisu nikada bile niti će biti u gradu Vukovaru- rekao je Igor Gavrić i pozvao pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da u cilju izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je u svom govoru kako je konačno došlo vrijeme da u Vukovaru otvorimo i teme, ne samo obnove kuća i cesta, već i obnove gospodarstva i stoga je sa svečane sjednice Gradskoga vijeća pozvao strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar. Ustvrdio je, međutim, kako sadašnjost nije dobra po Hrvatsku i Vukovar jer ljudi odlaze u potrazi za radnim mjestima, izrazivši ipak nadu u bolje dane, što je potkrijepio podatkom kako je u posljednjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno 200-tinjak novih radnih mjesta, i to u proizvodnji, što ga, dodao je, posebno veseli.

Nakon obraćanja gradonačelnika Ivana Penave sudionici svečanosti imali su priliku kroz dokumentarni film „Vukovar" vidjeti najznačajnije projekte i događaje koji su obilježili proteklih godinu dana u gradu, a zatim su pozdravne riječi uputili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Grada Vukovara:
Nagrada za životno djelo: akademkinji Alici Wertheimer-Baletić, prof. Zdravku Dvojkoviću, dr. Vesni Bosanac, i magistru Radwanu Joukhadaru.
Medalja Grada Vukovara: Martini Stojšić, Ivici Azeniću, Josipu Boldišu, posthumno, Mirjani Kulić, Ogranku Matice hrvatske Vukovar, Đuri Ivankoviću, Vilmi Vidović, Zlatku Hegedušu, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar
-Plaketa Grada Vukovara: Dom učenika ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Klub dizača utega „Vukovar", Stjepan Draganić, HNK Mitnica Vukovar, Vlado Martinko.

Svečanoj sjednici u Hrvatskom domu bili su nazočni brojni uzvanici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, akademik Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, veleposlanik Republike Indonezije u RH NJ.E Argus Sardjana, zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin, počasni građani Vukovara Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić, prvi i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine, Tomislav Merčep i Branko Borković, bivši gradonačelnici Vukovara Vladimir Štengl, Zdenka Buljan i Tomislav Šota, zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Budimir, gvardijan i župnik Sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, savjetnik za branitelje Tomislav Josić i mnogi drugi.
Himnu Republike Hrvatske i završnu pjesmu Voljeni Vukovar izveli su „Vukovarski golubići".