{gallery}2015/06/23/03{/gallery} Povodom Dana antifašističke borbe gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić u spomen su na sve žrtve fašizma položili vijenac i upalili svijeću podno spomen obilježja na Trgu žrtava fašizma.

22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. U sjećanje na taj dan obilježava se Dan antifašističke borbe koji je državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

„Ovim danom obilježavamo jednu ljudsku tragediju, borbu protiv, normalnom umu, neshvatljivog promišljanja i režima i prisjećamo se svih žrtava koje su pale u obrani prihvatljivih i normalnih ljudskih vrijednosti. I mi smo devedesetih iskusili jednu takvu borbu gdje je jedna fašistička ideologija bila oživljena i protiv koje smo se morali boriti. Treba se prisjećati svih nevinih žrtava i događaja u Drugom svjetskom ratu kada se željelo uništiti cijelu naciju, rasu ili vjeru kako se to više nikada ne bi ponovilo," rekao je tom prigodom gradonačelnik.